Шефът на Сатирата избира най-добрите рецитатори в Шумен

Читалище "Добри Войноков" в Шумен ще бъде домакин на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература.

Конкурс за унгарска и българска литература раздава 9 300 лв.

Рецитатори от цялата страна ще се надпреварват в Шумен по време на XXV-ия Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература. Над 50 души са заявили вече участие във форума единствен по рода си в страната.

Заявки се приемат до 12 април, а фестивалът е от 22 до 24 април в залата на читалище "Добри Войников".

Директорът на Държавния сатиричен театър проф.Здравко Митков ще бъде председател на журито, което ще отсява най-добрите от пет категории рецитатори - до 11 г., над 11 г., непрофесионалисти без ограничение във възрастта, студенти от ВУЗ-ве по изкуствата и артисти професионалисти.

Актьорите Веселин Мезеклиев и Петър Калчев, които са носители на голямата награда от конкурса "Владимир Трандафилов" от предишни издания, са членове на журито.

Наградният фонд на юбилейното издание е 9 300 лв.

Добре е кандидат призьорите да знаят, че в тазгодишното издание акцентът е върху творчеството на унгарския поет Ласло Наги по повод 90 г. от рождението му. Препоръчително е и изпълнението на стихове от Иван Пейчев - навършва се век от рождението на автора на "Адаптация". Рецитаторите сами избират произведение от българска и унгарска /задължително б.а./ поезия, проза или драматургия, а изявата е в рамките на 10 минути, уточняват от отдел "Култура" на общината.

За първи път ще има Специална награда на кмета на Шумен - градоначалникът Любомир Христов ще връчи 1000 лв. за изпълнение на композиция по стихове на двамата творци. Голямата награда за изключително художествено изпълнение "Владимир Трандафилов" е 1500 лв. от Министерството на културата, под чийто патронаж е форума.

Унгарският културен институт ще награди участник с едноседмична екскурзия в Унгария, призове ще връчат посланика на Унгария, община Дебрецен, Съюза на артистите в България, ще има и Специална награда "Иван Поповски" от 600 лв. за художествено изпълнение на студент. Шуменската фирма "Алкомет" ще награди ученик с 500 лв.

Община Шумен приема заявки на участници и дава допълнителна информация на 054/857 752.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони