Баба стана "полицейски сътрудник" и изгоря с 2000 лв.

Двама "майори" успяха да измамят 77-годишна жена от шуменския квартал "Мътница", че сътрудничи за залавяне на телефонни измамници. Жената оставила 2 000 лв. на пейката пред дома си и била сигурна, че така помага на родната полиция. Дори съпругът й не се усъмнил.

Криминалният театър се разиграл във вторник по обяд, когато към 11,45 часа на домашния телефон се обадил "майор Петров". Той обяснил, че всеки момент фамилията ще бъде потърсена от измамници. Не бива да затварят телефона, а да наберат номер 167. "Криминалистът" поискал бабата да му даде номер на мобилен телефон за подсигуряване на втора връзка и жената го сторила.

След това всичко се разиграло по сценарий - на домашния телефон се обадила жена, която се представила за дъщеря й и обяснявала, че си счупила крака. Възрастната жена попитала "майора", който вече стоял на мобилния телефон, дали чува разговора с жената-измамница. "Полицейският офицер" отговорил, че чува, записва и затова е необходимо бабата да преброи и опише всичките си налични пари и да ги даде. Жената изпълнила нарежданията и оставила парите на пейката пред дома си. Мнимият полицай обяснил, че веднага ще заловят измамниците, които са много опасни и могат да посегнат на живота на старците. Затова те не бива да гледат полицейската операция.

Последвало и ново обаждане от друг "майор Ангелов", който уверил, че измамниците са задържани и ще бъдат изпратени полицаи да разпитат потърпевшите. По-късно фамилията разбрала, че са участвали в криминален театър и се обадили на истинската полиция. По случая е образувано досъдебно производство.

Кметът на "Мътница" Елка Александрова каза, че на местните хора са давани разяснения за телефонните измами. Тази година баба от квартала отишла да тегли 10 000 лв. от банка и я спасили на косъм от измамата. Даже си била поръчала такси, за да транспортира парите, но банкери се обадили в кметството.

Над 100 листовки с предупредителна информация е пръснала шуменската полиция по пощенските станции, където се получават пенсии. Повече от 15 са измамите от началото на годината в Шуменско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право