С новата версия на Whatsapp правителствата няма да могат да четат съобщенията на потребителите

Whatsapp ще добави криптиране "край-до-край", което означава, че компанията няма да може да предоставя информация на правителствата, дори и да иска, предава Independent.

Най-новата версия на приложението ще използва предпазна технология, която няма да позволява съобщенията да бъдат прекъсвани, докато пътуват между устройствата. Криптирането осигурява достъп до съобщенията само на техния подател и техният получател.

Това ново криптиране доведе до несъгласия между технологичните компании и правителствата. В Обединеното Кралство политиците предлага забраната на този тип технологии и принуждава компаниите да инсталират "задни вратички" в приложенията си, които да позволяват съобщенията да бъдат четени от шпиони.

От Whatsapp споделиха, че са добавили новите мерки за сигурност в съобщенията си, защото "да направим вашите данни и комуникация възможно най-сигурни винаги е било приоритет за нас".

"Отсега нататък, когато вие и контактите ви използвате най-новата версия на приложението, всяко обаждане, което направите, всяко съобщение, видео, снимка, файл и гласово съобщение, което изпратите, ще бъде криптирано "край-до-край" по подразбиране, включително и груповите чатове", написаха от компанията в публикация, обявяваща промяната.

"Идеята е проста - когато изпратите съобщение, единственият, който може да го прочете, е човекът или груповият чат, към когото сте го адресирали. Никой друг не може да прочете това съобщение, нито киберпрестъпници, нито хакери, нито потиснически режими, дори не и ние. Криптирането помага комуникацията в Whatsapp да стане по-лична, нещо като разговор лице в лице", увериха от компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии