Немска овчарка Лука получи медал за храброст

Военно куче от морската пехота на САЩ бе отличено с най-високата военна награда за храброст за животни, еквивалент на „Кръст Виктория”. Лука губи предна лапа по време на служба в Афганистан. Инцидентът става, докато открива крайпътна бомба, пише Independent.

12-годишната немска овчарка служи 6 години в Корпуса на морската пехота и има зад гърба си повече от 400 мисии в Ирак и Афганистан.

Нейните усилия за запази живота на войниците като следи за бомби й носят медал Дикин от Кралското общество за защита на животните. Наградата е най-високата, която се присъжда на животни, служили по време на военни конфликти. Овчарката Лука пък е 67-ма в списъка с наградени и почетени досега.

Тя е и първото куче от Корпуса на морската пехота, което бива удостоено с медала. Нейна главна задача е била да осигури да няма човешки жертви в патрулите, в които е участвала.

Лука се пенсионира през 2012 г., когато губи крачето си, а предните й гърди са изгорени при откриването на самоделна бомба в Афганистан.

Нейният собственик главен сержант Крис Уилигам, който пътува заедно с Лука до Лондон за връчването на наградата, казва, че тя е много интелигентна, вярна и притежава невероятен нюх за работа в армията.

„Тя е единствената причина да се върна жив и здрав при семейството ми и съм щастлив, че служих с нея. Днес правя всичко по силите си, за да я глезя в нейната повече от добре засулжена пенсия“, разказва той.

Завидната галантност на Лука и посветеност на дълга й заслужиха медала Дикин. Нейната способност и отдаденост да открива оръжия и експлозиви са запазили човешки животи в някои от най-страшните военни конфликти“, заяви директорът на Кралското общество за защита на животните Иън Маклоклън.

След 1943 година, когато е представен, медалът Дикин е връчван на 32 гълъба от Втората световна война, 31 кучета, три коня и една котка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл