Нова наредба намалява продуктовата такса за нови автомобили с 5%

Нова Наредба за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса беше приета от Министерския съвет. Тя въвежда мерки за ограничаване на прекомерното потребление на тънките пластмасови торбички за пазаруване. Намаляват се продуктовите такси за новите автомобили, както и за електро и хибридните автомобили.

Актуализират се продуктовите такси за моторните превозни средства, за да се стимулира употребата на нови и да се ограничи употребата на стари МПС, да се поощри навлизането на електрическите и хибридни автомобили, както и прехода към енергийно ефективна и устойчива транспортна система в страната. Намалява се с 5% продуктовата такса за новите МПС и с 3% за тези до 5 години. Размерите на продуктовите такси за стари МПС се увеличават с 3 %. Покупката на електромобили се насърчава с 30 % намаление на продуктовата такса, а за хибридните автомобили е намалена с 15 %.

Облекчава се административната тежест опростявайки приложенията, които се попълват от лицата, пускащи на пазара продукти, след употребата на които, се образуват масово разпространени отпадъци. Премахва се изискването за попълване на вътрешно-фирмена спецификация за всички пуснати на пазара продукти, след употребата на които се натрупват найлоновите торбички.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика