Изпълнените смъртни наказания бележат рекорд през 2015-а, увеличили са се с 50% за година

Броят на изпълнените смъртни наказания в световен мащаб значително се повишава и през 2015 г. достига пик за последните 25 години, сочат данните на Amnesty International.

Екзекутирани през изминалата година са 1634 души в 25 страни по света, което е рекорд от 1989 г. насам и е с 50% повече от 2014 г.

В доклада на организацията цифрите се определят като "притеснителен скок", съобщава ВВС. "Нарастването на екзекуциите миналата година е силно обезпокояващо", казва Салил Шети, генерален секретар на "Амнести Интернешънъл".

Лидерите в списъка на държавите, прилагащи най-често смъртното наказание, са Иран, Пакистан и Саудитска Арабия. В тези три страни са изпълнени 89% от всички смъртни присъди.

В доклада се посочва, че в информацията не се отчитат смъртните наказания в Китай, тъй като броят им не се разгласява от властите. Според Amnesty International обаче Китайската народна република остава лидер в класацията.

Изпълнените смъртни присъди В САЩ през миналата година значително са намалели. Случаите на екзекуции през 2015 г. са били 28 - със седем по-малко, отколкото през 2014 г.

Същевременно 2015 г. е първата година, когато в световен мащаб смъртното наказание отново е станало забранено в повече от половината от страните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят