Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Изпълнените смъртни наказания бележат рекорд през 2015-а, увеличили са се с 50% за година

Броят на изпълнените смъртни наказания в световен мащаб значително се повишава и през 2015 г. достига пик за последните 25 години, сочат данните на Amnesty International.

Екзекутирани през изминалата година са 1634 души в 25 страни по света, което е рекорд от 1989 г. насам и е с 50% повече от 2014 г.

В доклада на организацията цифрите се определят като „притеснителен скок“, съобщава ВВС. „Нарастването на екзекуциите миналата година е силно обезпокояващо“, казва Салил Шети, генерален секретар на „Амнести Интернешънъл“.

Лидерите в списъка на държавите, прилагащи най-често смъртното наказание, са Иран, Пакистан и Саудитска Арабия. В тези три страни са изпълнени 89% от всички смъртни присъди.

В доклада се посочва, че в информацията не се отчитат смъртните наказания в Китай, тъй като броят им не се разгласява от властите. Според Amnesty International обаче Китайската народна република остава лидер в класацията.

Изпълнените смъртни присъди В САЩ през миналата година значително са намалели. Случаите на екзекуции през 2015 г. са били 28 – със седем по-малко, отколкото през 2014 г.

Същевременно 2015 г. е първата година, когато в световен мащаб смъртното наказание отново е станало забранено в повече от половината от страните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.