Два дни в СОК "Камчия": Безплатни виртуални турове в космоса

С двудневни безплатни виртуални турове в небесния свят в единствения у нас цифров планетариум СОК "Камчия" започна честванията на 55-годишнината от първия полет на човек в Космоса.

Ученици във ваканция и деца от занимални бяха първите посетители в авиокосмическия център в Санаторно-оздравителния комплекс, където има и музей с образци на космическа храна, разработени от наши учени. В ролята на гид влезе космонавтът Красимир Стоянов. В рамките на Дните на отворените врати на посетителите е осигурен достъп до интерактивния аналог на спускаемия апарат "СОЮЗ – ТМА", а всеки може да тренират и "скачване" с Международната космическа станция в едно от четирите в света копия на капсулата, в която космонавтите се намират при излитането и при връщането им на Земята.

Кулминацията на честванията е на 11 април, когато възпитаниците на ЧСОУ "Юрий Гагарин" към СОК "Камчия" ще изнесат голям концерт. На него са поканени първият ни космонавт Георги Иванов и директорите на деветте български училища, носещи името на Гагарин. За празника в парка край морето ще бъде открита скулптура "Излизане от Космоса". Авторът й Валентин Сисоев, член на Съюза на художниците в Русия и ветеран от Втората световна война, е дарил произведението си на комплекса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони