Бъчварова: Новите маршрути на бежанците не минават през България

В народното събрание вътрешният министър Румяна Бъчварова каза днес, че новите маршрути на бежанците не се разработват, така че да преминават през България, предава „Фокус“.

Според нея не споразумението между Европейския съюз и Турция е довело до затварянето на Балканския маршрут, а политиката на държавите по него. Тя припомни, че преди подписването му България е повдигнала въпроса за създаването на нови бежански маршрути.

Във връзка с отварянето на нов път през Черно море, тя коментира: „Мисля, че в ЕС всички отговорни институции са наясно с тази опасност”.

„Ние ще можем много скоро по-установените правила да връщаме нелегално преминалите бежанци през Турция в България”, подчерта Бъчварова.

„Работим ускорено за изграждането на преградното съоръжение. В неделя планираме морско учение. Там ще разработим координацията. Нямаме данни за преминаващите през този маршрут. Общата оценка е, че той е бил много труден за мигрантите. В петък ни предстои среща с вътрешния министър на Румъния”, допълни министърът на вътрешните работи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика