Най-скъпите картини в световната история

"Трите етюда на Лушън Фройд" - Франсис Бейкън

Произведенията на изобразителното изкуство няма как да бъдат оценени. Зависи кой колко ще даде за отделната картина, тъй като стойността е абстрактно понятие. Парадоксално или не, повечето от милиардерите отделили стотици милиони долара за платно, крият своята самоличност. Този път ви представяме зашеметяващите платна, които най-вероятно никога няма да видим на живо, тъй като са дълбоко скрити в нечия частна колекция.

Зашеметяващите 300 милиона долара – толкова са платени за произведението на абстрактния импресионист Вилем де Кунинг “Interchange”, завършена през 1955 година. То е било отдадено под наем на Чикагският арт институт. През 2015 година собственикът й Дейвид Гефън я продава за умопомрачителната сума на фондацията на Кенет Грифин, чието състояние според Forbes надхвърля 6,6 милиарда долара.
Самият Де Кунинг отраства в Ротердам, област Южна Холандия, Нидерландия. Напуска училище през 1916 година, а през 1927 заминава за Ню Йорк.

Първоначално рисува за без пари за хора на улицата. Забелязан е от Аршил Горки и Джон Греъм, известни модернисти, които оценяват неговата работа и го изстрелват към върха.
Според специалистите, работата му е повлияна от неговите приятели Жоан Миро, Пие Мондриян и Пабло Пикасо.

Шедьовър

„Жената III” от Кунинг

Споменатият вече медиен магнат Дейвид Гефън, продава още един шедьовър от частната си колекция през 2006 година. Това е произведението „Женатата III част“ от холандския майстор на абстрактния импресионизъм Вилем Кунинг (който държи рекорда за най-скъпо продадена картина). Платното е рисувано в „плодотворния му период“ - между 1951 и 1953 година, обясняват експерти.

Топ 5

„Кога ще се омъжиш“ 1882 – Пол Гоген $300 млн.

Образите на двете говорещи си таитянки стана (за кратко) най-скъпата картина в света достигайки близо 300 милиона долара. Купувачът е „правителството на Катар“, което придобива безценното платно от швейцарски колекционер през февруари 2015 г.

„Картоиграчите“ 1895 – Пол Сезан $274 млн.

Катар на няколко пъти поставя рекорда за най-скъпо платно, купувайки „работата на живота“ на Сезан (рисувано между 1890 и 1895 г.) през 2011, но оттогава западните музеи са се „надцаквали“ десетки пъти за едно от най-безценните творения на западната култура. Сезан обяснява за произведението, че модели са градинарят и неговия помощник в имението на семейството му в Е ан Прованс.

„Номер 6“ (Виолетово, зелено и червено) – Марк Рьотко $186 млн.

Руският милиардер Дмитри Рибовлев плаща умопомрачителната сума от 186 милиона долара за работата на американския художник. Все пак платното става обект на скандал, след като бизнесмена обвинява швейцарският търговец на произведения на изкуството Ив Бувие, че го е заблудил относно цената на платното.

„Жените от Алжир“ - Пабло Пикасо $179,4 млн.

Нарисуваното през 1955 г. от Пикасо платно "Les femmes d'Alger" ("Жените от Алжир") постигна рекордната цена в началото на пролетния аукцион на 2015 г. на Christies в Ню Йорк.
Пикасо създава 15 варианта на картината, като обяснява, че е вдъхновен от френския майстор Южен Дьолакроа.

„Номер 5“ - Джаксън Полък $165,4 млн.

Продажбата на тази изключително важна творба за съвременното изкуство се провежда при пълна секретност от Sotheby's през 2006 година. Все пак става ясно, че Давид Мартинес купува платното то Дейвид Гефън, съосновател на компанията Dreamworks и медиен магнат.

„Мечтата“ - Пикасо $158,5 млн.

Още една картина, излязла от частната колекция на Стивън Коен, създател на SAC Capital и един от най-големите колекционери на изкуство на Уолстрийт. Собтвеникът й през 2006 година Стийв Уин без да иска пробива платното с лакът, заради прогресивно влошаващото си зрение. Все пак шедьовъра е възстановен напълно.

„Портрет на Адел Блок-Бауер“ Густав Климт $158,4 млн.

Занимаващият се с козметични продукти Ронал Лодер купува покритият със златни стружки портрет през 2006 година за своята Neue Galerie. Невероятната история на платното – отнето е от нацистите и е върнато на собственичката си дори е филмирана - „Жената в златно“, с уч. на Хелън Мирън.

„Портрет на доктор Гаше“ Ван Гог $152 млн.

Портретът на холандският гений Винсент ван Гог на лекарят, грижел се за него няколко месеца преди да почине чупи всички рекорди още през 1990 година. Той е купен от името на японския индустриалец Руоуей Сайто. Той обаче умира в огромни дългове и за съжаление в момента местонахождението на картината е неизвестно.

„Трите етюда на Лушън Фройд“ Франсис Бейкън $145 млн.

Държи рекорда за най-скъпо продадена картина от Christie's в Ню-Йорк от 2013 година. Седем потенциални купувачи провеждат яростна битка и така се достига до космическата цена, при първоначално очаквана от „скромните“ $85 милиона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл