Пречупени цветя на протеста на майките в Сливен: Истинските инвалиди са политиците

"Истинските инвалиди са политиците в България. Тук не сме се събрали, за да бъдем любезни. Ние не сме боклуци, които раждат изроди. Ние сме достойни родители и достойни граждани. Децата ни са герои, защото всичко дадено на здравите, те постигат с огромен труд, всеки божи ден. Стоп на геноцида на децата и възрастните с увреждания." Това заяви Нина Содаджиева от Сливен. Тя бе една от десетките майки и близки на деца и възрастни с увреждания, които излязоха на протест срещу "социалните услуги - пародия и само на хартия".

Майките настояха за пореден път да получат статут на приемни родители на собствените си рожби, тъй като трудът на приемните майки се заплаща, счита се за трудов стаж, имат право на отпуск и са осигурени за всички случаи в закона.

"А ние сме оставени на произвола на съдбата", каза още Содаджиева и допълни, че в момента държавата отпуска около 340 лева за дете с увреждане заедно с детските. Жените възроптаха, че са ощетени и от програмите за лични асистенти.

В Сливен например, нуждаещите се от тази услуга са над 160, а квотата за лични асистенти е едва за 65 души. "Ощетени сме и от това, че ще се заплащат само 4 часа от труда ни. А един личен асистент да обслужва двама или повече потребители на ден е пълен абсурд! Как ще гледаш детето си 2 часа, а после ще отидеш при някой друг за още 2 часа", възмущаваха се протестиращите. Те се надяваха кметът на общината Стефан Радев или някой от екипа му да излезе при тях в знак на подкрепа, въпреки че исканията им бяха насочени към социалната политика на държавата. Това обаче не стана.

Майките поседяха известно време пред сградата на общината. А после на тръгване оставиха пред входа й протестните си плакати и прекършени карамфили - символ на тяхната съдба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини