Учени: От разбито сърце се умира

От разбито сърце се умира. Учени са установили, че любовните разочарования или смърт на партньор могат да доведат до нерегулярен сърдечен ритъм, който сам по себе си е животозастрашаващ, показват проучвания на датски изследователи.

Рискът от развитие на опасно сърцебиене продължава близо година след смъртта на любим човек, като мъжете и жените под 60 г., чиито близки умират внезапно, са най-уязвими. Това става ясно от изследванията на близо 1 млн. датчани.

Опасността от сърдечни проблеми е най-висок между 8 и 14 дни след загубата, като след това започва постепенно да намалява, се посочва в проучването, цитирано от британския в. „Гардиън“. След година рискът е почти същият като този при хора, които не скърбят.

Редица проучвания досега изследват обяснението на това защо хора умират скоро след смъртта на своя партньор в живота. Досега няколко изследвания са показали, че скърбящите съпруги и съпрузи имат по-висок риск от смърт, най-вече от сърдечни проблеми, но все още механизмът на този риск не е ясен.

Последното проучване на датските учени се фокусира конкретно върху това колко вероятно е скърбящите близки да развият артериална фибрилация (предсърдно мъждене) – най-честият вид нерегулярно сърцебиене и рисков фактор за инфаркт и сърдечни проблеми.

Датските учени са обработили данни от периода 1995 г. - 2014 г. От разгледаната група хора 88 612 души са били диагностицирани с артериална фибрилация, а 886 120 са били здрави.

„Рискът от развитие на нерегулярно сърцебиене за първи път е 41% по-висок при тези хора, които скърбят, отколкото при тези, които нямат опит с такива загуби“, се казва в проучването.

Хората под 60 години имат 57% по-голяма вероятност да развият сърдечни проблеми, както и тези, чиито партньор е относително здрав месец преди смъртта си, т.е. умира внезапно.

Загубата на партньор се смята за едно от най-болезнените и стресиращи преживявания в живота. То може да доведе до психологични разстройства като депресия, както и други като липса на сън, апетит, злоупотреба с алкохол и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл