Увековечиха създателя на Стара Варна

Склуптура на създателя на облика на Стара Варна -арх-Дабко Дабков, седнал върху пейка, събра негови поклонници и последователи в центъра на Варна. Изящната бронзова творба е дело на Веселин Костадинов, който се е вдъхновил от книгите на най-младия краевед Християн Облаков, извадили на светло личността на този достоен архитект.

Той е проектирал и участвал в изграждането на над 300 от най-знаковите сгради и става символ на цяла една архитектурна епоха във Варна, както каза кметът Иван Портних при официалното откриване на паметника.Инициатори за създаването му е групата "Стара Варна". Фигурата на арх.Дабко Дабков е изработена по негова фотография от 1922 г. Тя е поставена върху пейка пред хотел "Лондон", чийто проектант е той.

Освен него, създава сградата на Софийската банка на ул. "Преслав "20 1 на турската баня, на някогашната Търговска и индустриална камара, сега щаб на ВМС, на Аквариума в Морската градина , старите и величествени къщи на Костадин Генов и Христо Генов, на католическия параклис "Сен Мишел" и др.
Десетки варненци и гости си правят непрекъснато от два дни насам селфи до склуптурата на арх.Дабко Дабков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура