ВСУ пуска уникална образователна платформа за 25-годишнината си: Студенти късат с традиционните лекции, ще учат онлайн

Студентите от ВСУ "Черноризец Храбър" първи у нас ще имат възможност да черпят онлайн знания как се прави реален бизнес, как технологиите помагат за решаването на сложни научни задачи, да правят виртуални курсови работи, тестове и специализации.

Шанс за това ще им даде интернет платформата Smart Future, която университетът ще пусне навръх 25-ата си годишнина на 15 април. Стартът ще бъде даден с дискусия за неравенството в образованието, в която на живо и онлайн ще се включат студенти и световноизвестни учени като бащата на валутния ни борд Стив Ханке.

Smart Future е платформа за дуално образование в уеб среда, разработена по модел на института "Блумбърг". Тя обединява 150 партньори от 35 страни и дава достъп на студентите до обществото за споделяне на ресурси на Бил Гейтс и Марк Зукърбърг. Дигиталната й библиотека съдържа стотици хиляди информационни единици. Чрез Smart Future ВСУ ще въведе качествено нов модел на обучение. Акцентът в него ще е върху индивидуалната подготовка, а преподавателите вместо лектори ще са модератори.

"Крайно време е да кажем "не" на сегашния модел на говорещите глави в залите и да дадем възможност на студентите да се потопят в морето от информация и да мислят", коментира президентът на ВСУ проф. Анна Недялкова. Според нея работата на глобален терен е рецептата за спасение на висшето образование у нас.

Декапитализацията му е погрешен ход, който може да доведе до крах, подобен на индустриалния, предупреди проф. Недялкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование