Последният екшън мохикан

Три месеца преди да навърши 70 години, Силвестър Сталоун се намира в отличен период от своята дълга и турбулентна кариера. В началото на годината Слай успя да продуцира вълнуващ, мускулест професионален ренесанс и да достигне до награда „Златен глобус“ и номинация за „Оскар“ за поредното си превъплъщение в образа на итало-американския боксьор с огромно сърце и тежък удар Роки Балбоа. Този път той го стори във филма „Крийд“.

Успехът на „Крийд“ реабилитира Силвестър Сталоун като голяма фигура в световното кино. Дори от организацията, която връчва пародийните антинагради „Златна малинка“, честваха триумфа на Сталоун като „завръщането на годината“ и почти се извиниха, че преди време го обявиха за „най-лошия актьор на XX век“. Но имаше един дълъг и неприятен период от професионалния живот на Сталоун, започнал в края на 90-те и продължил през цялата първа декада на новия век, когато изглеждаше, че с неговия имидж на суперзвезда е свършено. Залезът на Слай съвпадна с естествената смърт на класическия екшън. Големият конкурент на Сталоун - Арнолд Шварценегер, се преориентира към политиката и завоюва два мандата като губернатор на златния щат Калифорния. А Силвестър се спусна надолу по склона на серия от горчиви провали.

Критична част от публиката бе на път да забрави, че Слай никога не е бил просто звезда за евтини, повърхностни тупалки. Всъщност Силвестър е най-интелигентният във филмово отношение и креативен артист измежду всички мускулести богове на осемдесетарски и деветдесетарски екшъни, които дефинираха изпъкналия американски бицепс от епохата на Рейгън.

Слай започва своята кариера с роля в евтиния софт-порно филм „Италианският жребец“. Впоследствие заглавието става един от прякорите на актьора. После прави малка роля при Уди Алън в неговия великолепен фарс „Банани“, а в средата на 70-те пише и играе главната роля в боксьорската драма за спортния триумф на млад представител на работническата класа с огромна воля за успех „Роки“. Филмът става културен феномен, а образът е претворен още няколко пъти. Нещо такова се случва и с другия иконичен персонаж на Сталоун - Рамбо. В оригиналния филм „Първа кръв“ Слай прави завършен и емоционално ангажиращ портрет на военен ветеран, който се бори с вътрешни и външни демони. В продълженията нюансите са попремахнати, а Джон Рамбо е машина за убиване. За някои постмодерни анализатори той се превръща в символ на агресивната външна политика и милитаризма на САЩ.

В следващите години Сталоун пише, продуцира, режисира и играе в колекция от противоречиво представили се филми. Единствената константа е безупречната физика на звездата. Той е фитнес фанатик и дори днес на 69 години притежава суха и релефна мускулатура с изпъкнали вени и анатомично очертани мускули. Сталоун открито признава, че използва стимуланти и субстанции като хормон на растежа, но иска да подчертае, че няма програма с анаболни хормони, която да работи, ако нямаш изключителна тренировъчна етика. Клипове от тренировките на Слай по време на подготовката му за филми са сензация сред милиони младежи, които навлизат във фитнес културата.

Сталоун е бил и няколко пъти в България, където засне двете продължения на ансамбловата си екшън екстраваганца „Непобедимите“. Всеки, който е работил с него, твърди, че той е един от най-отдадените на киното перфекционисти в целия развлекателен бизнес.

Ще играе мафиота Скарпа

Новата роля на Силвестър Сталоун е в биографичен гангстерски филм за живота на печално известния мафиот Грегори Скарпа. Наричан Мрачния жътвар и Лудия шапкар, Скарпа е бил един от висшите членове на престъпната фамилия Коломбо, оперирала в Ню Йорк. През 70-те и 80-те криминалната кариера на Скарпа е в своя пик, а той се подсигурява, като става и информатор на ФБР. Според различни информации той е бил отговорен за поне 50 убийства. Филмът ще се казва „Скарпа“ и по всичко личи, че ще е сериозно драматично предизвикателство за Силвестър Сталоун.

ДРУГИТЕ ЗА НЕГО

Бяхме в свирепа конкуренция

Слай е един от най-добрите ми приятели, често се събираме заедно, забавляваме се, а вече и снимаме от време на време. Но това е сега, когато остаряхме и егото ни вече не е с размерите на Гран каньон. През 90-те нещата изглеждаха по коренно различен начин. Със Слай бяхме в свирепа конкуренция. Той правеше екшън хит, а аз се стараех да го надскоча с още по-експлозивен, шумен и голям филм. Беше изключително интересно време - златната епоха на жанра. Радвам се, че именно той беше най-големият ми професионален враг в Холивуд.

Арнолд Шварценегер, актьор

Перфекционист и прекрасен професионалист

Помня Силвестър от снимките на „Специалистът“, в който имахме няколко любовни сцени. Беше в толкова добра физическа форма и с гордост показваше своята релефна мускулатура. Искам да кажа, че той може да е позьор, но в най-добрия смисъл. Освен това е професионалист и перфекционист, винаги идва пръв на снимки и е безкрайно подготвен. Затова и кариерата му е толкова успешна. Наистина заслужава огромното уважение, което публиката и ние, колегите, изпитваме към него.

Шарън Стоун, актриса

Един от най-забавните типове в Холивуд

Винаги когато Слай ми гостува във вечерното шоу, знам, че публиката ще се забавлява. Той е един от най-естествените хора в бизнеса. Плюс това е цар на самоиронията и приема шегите, което е много важно за моята работа. Разговорите ми с него са сред най-добре получилите се. Чувството му за хумор е безупречно. Като малък не съм вярвал, че Рамбо ще е толкова забавен тип. А за спортната му форма няма смисъл да говорим, защото ми става неудобно, като се замисля колко напред с материала е в това отношение Слай. И то близо 70 години. Направо не искам да си гледам корема в огледалото.

Джими Кимъл, тв водещ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино