Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Нови по-строги санкции към КНДР обмислят САЩ и Канада

В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Турция наказва български общини заради арменския геноцид

Турското външно министерство наказва три български общини, чиито общински съвети са гласували декларации, осъждащи арменския геноцид. На турските вилаети Одрин и Къркларели е забранено да работят с Хасково, Бургас и Свиленград по общи европейски проекти. Това съобщи пред „Труд“ депутатът от БСП Атанас Зафиров. Той отправи писмени въпроси към министрите на външните работи и на регионалното развитие Даниел Митов и Лиляна Павлова по темата.

„Съгрешилите“ български общини нямат шанс да получат европейско финансиране по програмата „Интеррег“ за трансгранично сътрудничество България – Турция. За периода 2014-2020 г. страната ни може да усвои около 15 млн. евро по съвместни проекти с южната ни съседка (цялата програма е за 29 млн. евро). От България в програмата са включени три области – Ямбол, Бургас и Хасково, а от турска страна – Одрин и Къркларели. Проекти по първият етап – за 11 млн. евро се приемаха до средата на март.

„Имахме предварителни контакти с Одрин, обсъждахме заедно да направим система за борба с бедствията. Знаете, че река Марица редовно залива Одринско“, разказа пред „Труд“ Диана Иванова, пиар на община Хасково. Общинари разказаха, че кметът на Одрин неофициално обяснил, че има забрана от външното министерство на Турция да работят с българската община. Причината е, че миналата година местния парламент нарече градски парк „Арменци“ и обяви, че това е свързано с годишнина от арменския геноцид.

Бургаските общинари още през 2008 г. са приели декларация за арменския геноцид. Седмица по- късно кметът на Бургас Димитър Николов получава писмо от областния управител на Одрин Нусрет Мироглу. В него валията на Одрин съобщава: „Подобно решение е обидно за нас и ние го осъждаме. Решението на ОбС, взето по отношение на такава спорна от историческа гледна точка дата, сериозно ще накърни добросъседските отношения между нашите страни и ще повлияе отрицателно на сътрудничеството ни в социалната, културната и икономическата сфера.“ Действително от този момент нататък община Бургас не може да си намери партньори за кандидатстване по съвместни оперативни програми, по които избираема държава е Турция. Конкретно това са „Интеррег“ и „Черноморски басейн“.

В Свиленград положението е същото – там само неправителствени организации са желани за партньори на Турция.

Ямбол отмени декларация

Заради острата реакция на Турция ямболските общинари сътвориха истински прецедент. През 2012 г. те отмениха декларация на предишния местен парламент за признаване на арменския геноцид. В момента областта няма проблеми и работи по програмата за трансгранично сътрудничество с Турция.

За разлика от съседите си Бургас има сериозни проблеми, за които заместник-кметът по въпросите на евроинтеграцията Руска Бояджиева обясни, че още в предишния програмен период по програма „Черноморски басейн“ турският град Синоп се отказал от съвместен проект. „Той бе одобрен и бяхме пред подписване на договор. Проектът бе за 485 000 евро, в областта на туризма. Загубите за общината са за милиони левове“, каза Бояджиева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.