Затварят устата на държавните гардове (обзор)

Директорът на НСО Ангел Антонов е в комисията, която решава кой да бъде пазен

С етичен кодекс затварят устата на държавните гардове. В правилата за добро поведение е записано, че охранителите се задължават да пазят конфиденциалност и да не разгласяват факти от личния живот на охраняваните от тях лица. Въведена е и забрана „да се оклеветява колега“ и да се „злослови“ по негов адрес. „Недостойно е служител на НСО да злепоставя колегата си чрез преценка и критика на неговата дейност или чрез изказвания срещу неговата личност“, пише още в кодекса. Публикуван е и дългоочакваният правилник, който регламентира дейността на НСО.

Любопитна подробност от него е създаването на нови отдели в службата - транспортен (06), логистичен (07) и по управление на човешките ресурси (08). В тях служителите са заначително повече, отколкото в първите пет звена, чиято дейност се регламентира с друг правилник, който е поверителен. Не е тайна, че гардовете в НСО не са повече от 300-320, а останалите служители до 1000-1100 са шофьори, монтьори, градинари, фитнес инструктори и т.н.

Комисията съставена от шефовете на НСО и ДАНС, в която влиза и главният секретар на МВР, ще решава за колко време е необходимо да има охрана за лица извън предвидените в закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини