След края на отоплителния сезон: Шокови сметки за топла вода

Топлинните счетоводители тръгват по домовете от средата на април.

Шокови сметки за топла вода ще получат абонатите на топлофикации, които не отворят на топлинния счетоводител да засече водомерите им. Това предупредиха фирмите за топлинно счетоводство, които започват кампания по отчитане на топломери и водомери на абонатите в цялата страна.

При неотчетен разход за топла вода служебно се начисляват до 8 кубика на месец, предупредиха те.

Причината е, че според актуалната Наредба за топлоснабдяване при неосигурен достъп за отчет на водомери на конкретния имот трябва да се начисли служебен разход до 280 л/ден на човек. На месец това означава до 8 кубика, или до 100 кубика годишно на човек.

Клиентите на „Техем” могат да очакват посещение от отчетник с цел годишен отчет на уреди и водомери от 18 април, за клиентите на „Нелбо“ отчитането започва от 23 април.

Отчетната кампания в София ще продължи до края на май, а традиционно всяка сграда ще има две възможни дати за посещение - в работно и извънработно време. От фирмите предупреждават, че поради множеството почивни дни през май тази година в графика за отчет не са предвидени посещения по великденските празници, но за сметка на това има сгради, в които са планирани отчети през почивните дни около 24 май.

Очаква се готовите изравнителни сметки да бъдат предоставени на домоуправителите в първите дни на юли. След това абонатите ще имат 30-дневен срок за рекламации. Затова клиентите отново ще получат по няколко изравнителни сметки, както през миналите години, и от сума за получаване да се окаже, че дължат пари.

От фирмите за топлинно счетоводство отчитат, че отоплителен сезон 2015/2016 е по-кратък и по-топъл от предходния.

Междувременно от „ЕVN България“ обявиха, че спират парното в Пловдив. Първо топлото ще бъде спряно в жилищните сгради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари