Генерал Шивиков „сготвен” от висши военни според СРС

Ген. Шивиков отговаря по 13 обвинения за злоупотреба с власт.  Снимка: Николай Спасов

Попречили му да стане представител на България в НАТО, разкрива запис

Бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген.Димитър Шивиков е бил “поръчан” и “сготвен” от висши военни. Това става ясно от запис на разговор между двама офицери, направен със СРС.

Адвокатът на Шивиков Иван Жерков поиска вчера от Военния съд в Пловдив този запис да бъде приложен като доказателство по делото срещу клиента му. То продължава днес и утре с разпити на свидетели.

Въпросният запис може да обърне на 180 градуса делото срещу генерала. От него излиза, че той е жертва на заговор с цел да му се попречи да стане представител на България в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия.

Записът е на разговор между офицер от спецслужбите към Стрямската бригада и друг от командването на БА. Първият се оплаква, че “Шивика” им е попречил за нещо. Другият казва: “Той за какво се мисли, ще го сготвиме и него. Ще го направиме на манджичка и ще го сипем в паничка.”

“Да сготвиш някого, на жаргон означава да му направиш постановка”, каза вчера адвокат Жерков. Съдия Стойко Спасов обяви, че на по-късен етап ще прецени дали да уважи неговото искане. Генерал Шивиков е подсъдим по 13 обвинения за престъпления по служба и злоупотреба с власт. На старта на делото през февруари 2015 г. от Сухопътни войски предявиха иск за 69 805 лв. за нанесени от него щети. Събрани са 51 тома с доказателства. Според обвинението 11 пъти е предоставил безплатно техника, високопроходими автомобили и войнишки труд на кметове за нуждите на техните населени места. Законът е изисквал той да сключи с тях договори, които да бъдат одобрени от командването на Сухопътни войски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини