Уволненият проф. Николай Колев от НСА пред „Труд”: Адреналинката предложи да ми направи масаж

Спецпрокуратурата проверява НСА, но не по мой сигнал, както си мислят някои хора

Скандален запис със скрита камера, на който професор от Националната спортна академия кани студентка, за да й уреди изпит срещу секс, бе показан в няколко поредни предавания на „Господари на ефира”. Преподавателят Николай Колев бе уволнен дисциплинарно. „Труд” се свърза с проф. Колев, който е в столична болница, за да потърси обяснение за скандалното му поведение. Въпросите и отговорите бяха разменени по електронната поща.

- Проф. Колев, още в първия ден на скандала пред Нова телевизия вие казахте, че записът със скрита камера е манипулация. Бихте ли обяснили защо?

- Твърдя, че разговорът въобще не е провеждан по начина, по който беше излъчен. Това не е моят стил на изразяване и комуникация. Очевадно е, че материалът е “накъсан”, непоследователен, има наслагване на кадри и реплики, имащи за цел да бъда компрометиран.

- Откога познавате студентката Ваня и знаехте ли, че тя е работила в предаването „Господари на ефира” и е възможно да носи скрита камера?

- Познавам Ваня Георгиева много отдавна. Още от началото на първия си мандат като декан на Треньорския факултет на Националната спортна академия (НСА). При мен я доведе преподавателката и водеща специалност „Тенис“ доц. Цветанка Захариева. Представи ми я като адреналинка, а не като състезателка по тенис. След време се оказа, че Ваня Георгиева живее на семейни начала със сина на наши добри семейни приятели. Двамата с нейния приятел са идвали многократно при мен за консултации във връзка с нейното студентско положение. Нормално е при такива обстоятелства да станем добри познати. Оказа се, че тяхната връзка не се реализира в перспектива. След този период не съм виждал Ваня Георгиева продължително време. Тя се появи след около две години, търсейки ме многократно и настоятелно, но вече на новото ми работно място, а не като декан. Това е направило впечатление на голяма част от моите колеги, за което те ме уведомиха. Успоредно с това Ваня Георгиева настоятелно ме търсеше по телефона с молба и желание за среща.

След няколко дни тя се появи в катедрата и проведохме разговор. Тя ми сподели, че е решила да завършва академията и да започва работа като треньор по тенис. Директно ме попита дали мога да й съдействам, за да си вземе някои изпити.

Отговорът от моя страна бе, че не мога да бъда полезен, защото нейните изпити не са предмет на моята специалност и компетентност. За целта тя трябва да търси и говори с всеки един преподавател за времето на курса и провеждането на изпита. На въпроса ми какво е работила във времето, когато не е на екран и е трябвало да се издържа сама (поради прекъснатата връзка, за която споменах), тя ми заяви, че работи като масажистка, ползвайки основно познати със студиа, спа центрове. Каза ми още, че има контакти и с мениджъри на хотели и работи по заявки на техни клиенти. Аз приех, че това е нормално, защото е практика за полагане на допълнителен труд и доходи на част от нашите студенти, имащи тези умения и способности на масажисти, придобити в учебния процес на НСА. В хода на разговора тя предложи да ми направи масаж и на мен. Аз приех, защото се бях върнал от семеен ски уикенд и имах нужда от това. Дори й казах, че ако работи добре, ще я препоръчам като масажистка и на жена ми, на мои колеги, приятели и познати.

- Но от записа излиза, че вие сте активната страна - тази, която кани, намира хотел и т.н. Така ли е в действителност?

- Отново ви повтарям, че материалът е сглобен, “накъсан”, непоследователен, с наслагване на кадри и реплики, имащи за цел да се представят ситуации, отговарящи на подредения сценарий. Нито съм се обаждал в хотела, нито съм резервирал стая, нито съм плащал за нея. По нейни указания я изчаках пред хотела, заедно влязохме в него. Сподели ми, че е много гладна и иска да хапне, защото й е паднала кръвната захар. Най-близкото място беше ресторантът на хотела и тя си поръча салата и чаша бяло вино. Аз бях обядвал с колеги и си взех половин чаша бяло вино и минерална вода, за да я изчакам.

През време на престоя ни в ресторанта - не повече от 30 минути,, тя написа няколко есемеса, но никога не съм и предполагал, че през това време тя си е комуникирала и е получавала инструкции от „жълтия“ екип.

- Как приемате действията на вашите колеги преподаватели от Академичния съвет, които решиха да ви уволнят дисциплинарно, без да ви изслушат, още повече че тогава още не бяха излъчени всички части от записа?

- Приемам ги като целенасочени действия да ме отстранят, тъй като винаги съм защитавал позицията си относно това как следва да бъде ръководена НСА и съм се противопоставял на практиките на настоящото ръководство. Дисциплинарното ми уволнение ще бъде предмет на дело в съда и не желая да го коментирам.

- В една от частите се вижда да обяснявате на Ваня, че има три начина за завършване на НСА. Според вас, ако тя наистина от години следва, не е ли била наясно, ако е имало подобни практики за уреждане на изпити?

- Въпросът съдържа частичен отговор и нека да внеса още яснота.

Ваня Георгиева в този момент не е студентка. Тя е семестриално завършила НСА преди две години и вече не е със статут на студент.

- Смятате ли, че сте станали жертва на кариерни амбиции? Как ще коментирате думите на ветерана по ръгби Георги Георгиев, който заяви: „Нагласиха го, подливат му вода за ректор”.

- Напълно... Аз отказах предложението на сегашния ректор за длъжността заместник-ректор в този екип и не съжалявам за това. Знаех, че ще има ответен удар, но не съм предполагал, че ще се стигне дотук. Накрая искам да кажа нещо много важно. Най-големият капитал на НСА са преподавателите и студентите. Съжалявам, че незаслужено попаднахме в общественото пространство заради едни лъжи и жълтении. Нашите студенти и преподаватели не са такива, каквито иска да ги представи адреналинката. Те са достойни за уважение, защото учат, тренират, работят, за да могат да се издържат и представят академията и страната ни на най-високи спортни форуми и състезания. Те заслужават най-малкото уважение и мисля си - и по добро ръководство. А не ръководство, което крие пред академичната общност защо има проверка от Специализираната прокуратура, откога е проверката, по какво са обвиненията и доколко са верни. Всъщност една от причините за тази атака с всички средства срещу мен е именно липсата на информация кой е подал сигнала до компетентните органи. Аз заявявам, че това не е от мен, защото през целия си живот се подписвам под това, което пиша или казвам с моето име.

Относно здравословното ми състояние не искам да коментирам и да търся съчувствие. Все още съм в болница и очаквам до ден-два да ме изпишат. Оптимист съм за доказване на истината, защото имам силната подкрепа на своята съпруга, семейство, роднини, приятели, колеги и мои възпитаници.

Нашият гост

Проф. Николай Колев е роден през 1956 г. в Габрово. Завършва висше образование във ВИФ „Г.Димитров” през 1981 г., а от 1982-ра до 1984-та става треньор на отбора „Химик” в гр. Костинброд.

От 1985 до 1989 г. завежда отдел „Организационно-масов” в дружество „Академик”.

От 1994 г. е старши треньор на българския национален отбор по ръгби - мъже, от 1998 до 2000 г. става мениджър на националните отбори по ръгби.

До 2004 г. е преподавател по теория и методика на спортната подготовка по ръгби в Националната спортна академия. До 2008 г. е ръководител на катедра, а до 2016 г. - декан на Треньорския факултет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта