Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Прокуратурата внесе протест срещу предсрочното освобождаване на Васил Маникатов

Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Карат деца диабетици да доплащат по 197 лв. за тест ленти за измерване на кръвната захар

Нов шок и ужас се стовари през последните дни върху непълнолетните диабетици у нас, след като разбраха, че ще трябва да доплащат по 197 лв. за тест лентите за измерване на кръвната захар. За скандалното нововъведение алармираха от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет, откъдето настояват незабавно стопиране на порочната практика. „През последните дни ужасът е пълен, защото отивайки да получиш тест ленти за дете до 18 години, се налага да доплатиш 197 лв., което е абсурдно. България е единствената страна в ЕС, в която има такова ограничение за отпускане на тест ленти за самоконтрол като брой и като вид на диабета“, коментира председателят на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет Елисавета Котова. Тя уточни, че пациентите с диабет тип 2 дори нямат право да получават тест ленти и глюкомер, които НЗОК поема. Елисавета Котова даде пример с Австрия, където пациенти, които са само на диета и не ползват медикаменти имат право на 50 тест ленти за 6 месеца. От Асоциацията настояват броят на тест лентите да бъде увеличен, за да няма усложнения за пациентите. „Искаме от НЗОК при падане на цената да увеличи броят на тест лентите. Недопустимо е при падане на цената да няма повишение на количеството им за пациентите“, коментира още Елисавета Котова.

Според данни на съсловните асоциации диабетиците у нас са над 460 000 души, като 390 000 от тях въобще не получават глюкомери и тест ленти. По изчисления на организациите са нужни около 190 000 кутии с тест ленти годишно, които да бъдат дадени на пациентите от всички групи диабет. Така ще се вземат превантивни мерки, за да не се получават усложнения от заболяването.

От Асоциацията на децата и младите хора с диабет са подготвили Петиция за реимбурсиране на тест ленти за самоконтрол на кръвната захар, която само за няколко дни под нея са се подписали над 5000 души. Петицията предстои да бъде внесена в Народното събрание, Министерството на здравеопазването, НЗОК и Омбудсмана Мая Манолова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.