ВМРО: С позицията си за бежанците България показа на Европа, че е фактор в ЕС

Близо 3 тона канабис „ожънаха“ и в кресненско село

36-годишен мъж преби жена в центъра на Своге

Арести разтърсиха върховете на руската космическа индустрия

Авария прекъсна осветлението в тунела „Кривия“ на Е-79 От АПИ съветват шофьорите да се движат с повишено внимание

71-годишен мъж се удави на Южния плаж в Приморско

Министър Ананиев разпореди проверка на болницата в Сливен

Протест пред КФН заради фалита на „Олимпик“

Министър Горанов: Ралица Агайн трябва доброволно да подаде оставка Правителството ще наеме кипърски адвокати, които да представляват засегнатите от фалита на "Олимпик" българи

Министър Нанков: До края на годината започваме ремонт на още три обекта на магистралите Хемус и Тракия

Арестуваха мъж, заплашил полицаи с пистолет

Криминално проявен е задържан на Калотина в опит да напусне страната

Ципрас готви мащабни промени в състава на гръцкото правителството

Велико Търново ще кандидатства пред ФИФА за изграждане на нов футболен терен Възстановяват терена в района на бившата ледена пързалка

Задържаха горнооряховец, дирен за екстрадиция в Германия

Трима учени от Твер стават почетни професори на ВТУ

Трима руски учени стават почетни професори на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Званията ще им бъдат присъдени с решение на Академичният съвет на великотърновския ВУЗ. Това са проф. д.фм.н. Андрей Владленович Белоцерковски – ректор на Тверския държавен университет; проф. д.ф.н. Людмила Николаевна Скаковска –първи зам.-ректор и зам.-ректор по учебно-възпитателната дейност на Тверския държавен университет и проф. д.и.н. Татяна Генадиевна Леонтиева –декан на Историческия факултет на Тверския държавен университет.

Проф. Белоцерковски е специалист в областта на адаптивните стохастични методи за моделиране на мезоскалните метеорологични процеси. Автор е на повече от 120 научни труда в Русия, САЩ, Япония, Канада и други страни, включително и на 6 монографии. Конструктор е на новата рамка в областта на хидрометеорологията и на международния образователен стандрат на Световната метеорологична организация.

Проф. Скаковска е удостоена със званието заради основаването и поддръжката на лектората по български език, за организирането и провеждането на ежегодни тържества в Твер по случай 24 май. Тя е инициатор за изграждането на паметник на светите братя Кирил и Методий пред сградата на Филологическия факултет. Чете лекции по проблемите на съвременната руска литература в Тверския държавен университет, във великотърновския университет и в Университета в Лодз. Има 25-годишен опит в областта на научната и педагогическата дейност.

Проф. Леонтиева е инициатор и ръководител от руска страна на международната магистърска програма „Културно-историческо наследство на България и Русия“. Благодарение на съвместната магистърска програма в Тверския държавен университет се изучава български език, а преподаватели от Историческия факултет на ВТУ са научни ръководители и консултанти по теми с българистична проблематика.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.