Християн Гущеров е освободен от ареста тази нощ

15 организации настояват за среща с премиера за Банско

Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

АПИ: Над 900 машини обработват пътните настилки в страната

Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Московски: След анализите на Световната банка и ЕБВР процедурата за концесията на летище София ще бъде рестартирана

Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Трима учени от Твер стават почетни професори на ВТУ

Трима руски учени стават почетни професори на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Званията ще им бъдат присъдени с решение на Академичният съвет на великотърновския ВУЗ. Това са проф. д.фм.н. Андрей Владленович Белоцерковски – ректор на Тверския държавен университет; проф. д.ф.н. Людмила Николаевна Скаковска –първи зам.-ректор и зам.-ректор по учебно-възпитателната дейност на Тверския държавен университет и проф. д.и.н. Татяна Генадиевна Леонтиева –декан на Историческия факултет на Тверския държавен университет.

Проф. Белоцерковски е специалист в областта на адаптивните стохастични методи за моделиране на мезоскалните метеорологични процеси. Автор е на повече от 120 научни труда в Русия, САЩ, Япония, Канада и други страни, включително и на 6 монографии. Конструктор е на новата рамка в областта на хидрометеорологията и на международния образователен стандрат на Световната метеорологична организация.

Проф. Скаковска е удостоена със званието заради основаването и поддръжката на лектората по български език, за организирането и провеждането на ежегодни тържества в Твер по случай 24 май. Тя е инициатор за изграждането на паметник на светите братя Кирил и Методий пред сградата на Филологическия факултет. Чете лекции по проблемите на съвременната руска литература в Тверския държавен университет, във великотърновския университет и в Университета в Лодз. Има 25-годишен опит в областта на научната и педагогическата дейност.

Проф. Леонтиева е инициатор и ръководител от руска страна на международната магистърска програма „Културно-историческо наследство на България и Русия“. Благодарение на съвместната магистърска програма в Тверския държавен университет се изучава български език, а преподаватели от Историческия факултет на ВТУ са научни ръководители и консултанти по теми с българистична проблематика.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.