Трима учени от Твер стават почетни професори на ВТУ

Трима руски учени стават почетни професори на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий". Званията ще им бъдат присъдени с решение на Академичният съвет на великотърновския ВУЗ. Това са проф. д.фм.н. Андрей Владленович Белоцерковски – ректор на Тверския държавен университет; проф. д.ф.н. Людмила Николаевна Скаковска –първи зам.-ректор и зам.-ректор по учебно-възпитателната дейност на Тверския държавен университет и проф. д.и.н. Татяна Генадиевна Леонтиева –декан на Историческия факултет на Тверския държавен университет.

Проф. Белоцерковски е специалист в областта на адаптивните стохастични методи за моделиране на мезоскалните метеорологични процеси. Автор е на повече от 120 научни труда в Русия, САЩ, Япония, Канада и други страни, включително и на 6 монографии. Конструктор е на новата рамка в областта на хидрометеорологията и на международния образователен стандрат на Световната метеорологична организация.

Проф. Скаковска е удостоена със званието заради основаването и поддръжката на лектората по български език, за организирането и провеждането на ежегодни тържества в Твер по случай 24 май. Тя е инициатор за изграждането на паметник на светите братя Кирил и Методий пред сградата на Филологическия факултет. Чете лекции по проблемите на съвременната руска литература в Тверския държавен университет, във великотърновския университет и в Университета в Лодз. Има 25-годишен опит в областта на научната и педагогическата дейност.

Проф. Леонтиева е инициатор и ръководител от руска страна на международната магистърска програма „Културно-историческо наследство на България и Русия“. Благодарение на съвместната магистърска програма в Тверския държавен университет се изучава български език, а преподаватели от Историческия факултет на ВТУ са научни ръководители и консултанти по теми с българистична проблематика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони