13,5 години затвор за трима от бандата на "Душманите"

Част от вещите, които бяха открити и иззети при спецакция "Душманите". Снимка Веселина Ангелова

Трима от задържаните преди 5 г при спецакцията с кодовото име "Душманите" са осъдени от Районния съд във Велико Търново на общо 13,5 години затвор.

Междувременно по време на съдебния процес, който започна преди 3 години на първа инстанция, тарторът на групата Анатоли Христов - Хищника издъхнал от инфаркт на 51 г. Заради заболяването той единствен не бе зад решетките след арестите на престъпния квартет, тормозил 4 области години наред.

Делото срещу Хищника е било прекратено, но в присъдата на той е посочен за съучастник на другите трима. Емил Христов-Кекето е получил 3 години и 6 месеца решетки, руският гражданин Станислав Рашков - Руснака ще лежи 5 години. Също толкова затвор е постановен и за Николай Карастоянов - Ушатия.

Кекето, Хищника, Руснака и Ушатия са от горнооряховското село Драганово. Те бяха обвинени в домови обири на къщи, от които отмъкнали всевъзможни вещи за общо 27 217 лв. От обвинителния акт срещу извършителите става ясно, че при десетките проверки и по време на операцията бандата,която се смяташе за недосегаема, наричала полицаите "маймуни".

През лятото на 2011 г.операцията се проведе на територията на областите Велико Търново, Русе, Габрово и Търговище. Бандата бе тормозила години жители на регионите с кражби и насилие . През 2013 г. злодеите бяха изправени пред Темида. Хищника, Кекето, Руснака и Ушатия са осъждани, а Руснака е рекордьор с 12 присъди за кражби и блудство. Групата е участвала в извършването на 11 кражби в четирите областни дирекции на МВР.

Сред плячката на бандата имаше агнета и овце, домашно куче каракачанска порода и заклано прасе в двора на стопаните. По време на обиските в домовете на апашите и на други адреси в Стражица, Полски Тръмбеш и Горна Оряховица бяха иззети най-различни вещи. Сред живите веществени доказателства е било и домашното куче на баба от Павел, която си го е получила от полицията със сълзи на очи от благодарност. Животното не било продадено след кражбата,защото един от "Душманите" си го оставил за лична охрана. Последните набези са били в селата Петко Каравелово и Павел и заради това съдебното дело се гледа във Велико Търново.За част от обвиненията за кражби в селата Нацовци и Пушево Кекето и Ушатия са оправдани поради липса на достатъчно доказателства.

Набезите в четири области били добре организирани и предварително обмислени.Бандитите живеели в Драганово и не извършвали престъпления там. Те "шетали" тихо, промъквали се в къщите дори когато стопаните били там, но действали много умело.

Ролите в престъпната групировка били стриктно разпределени и всеки имал конкретни задачи за изпълнение. За конспирация си измислили специален телефонен код.Плячката складирали в шахта ,от която полицията иззела купища вещи.

Дръзките крадци наричали деянията "заливания", полицаите "маймуни",прибирането на плячката "оправяне на спалнята",набелязания имот "кръчмата", велосипеда "тикерлик", гумите "търкала".Срещали се в единия край на Драганово,за да се уговярат къде ще действат и по телефона се събирали с кода "първия зъб",което било мястото на срещата.

Шофьор бил Хищника, а другите трима извършвали обирите после всички умело продавали стоката.В автомобила, с който се придвижвали, винаги имало арматурни ножици и всякакви други инструменти и приспособления за разбиване и влизане по домовете. От къщите е задигано всичко, което може да бъде изтъргувано независимо на каква цена- медни съдове, апаратура, животни, посуда, телевизори, камери, каруци,оръжие, инструменти,суджуци,въдици.

Сред потърпевшите на "Душманите " имаше бивши и действащи магистрати,чиито вили по селата в областта са обезкостявани. Присъдата на Районния съд подлежи на обжалване пред Окръжния съд в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право