Незаменимите хранителни добавки: рибено масло и калций за женското здраве, бор за мъжкото

Хранителните добавки са важна и все популярна част от здравословния и хармоничен режим, защото ни доставят ценни елементи, които често не си добавяме от храната в достатъчни количества. Нуждите на двата пола са различни - ето кои да най-важните добавки за организма на жените.

Приемът на калций е изключително необходим за здравето на костите и за предотвратяване на остеопорозата. С напредване на възрастта костната плътност на жените намалява и затова те трябва да приемат допълнително калций. За жени под 50 години необходимата дневна доза е около 500 мг, а дамите над 50 трябва да приемат по около 800-1000 мг на ден.

Рибеното масло доставя на тялото омега-3 мастни киселини, каквито то не може да произвежда само, затова трябва да си набавя от диетата. Дори и да ядем риба веднъж или два пъти седмично, няма как да приемаме достатъчно от него.

С приемането му като добавка можем да понижим риска от сърдечни заболявания и диабет, да подобрим процеса на възстановяване след тренировки и за защитим здравето на мозъка.

Витамин Е пък помага на развитието на червените кръвни телца, забавя остаряването и поддържа клетъчните мембрани. Жените над 20-годишна възраст трябва да взимат по 15 мг на ден.

Коензим Q10 е важен антиоксидант, който прилича на витамин и се съдържа в тялото ни. Намаляването му с 25% в кръвта води до възникването на различни заболявания - понижена резистентност към инфекции, преждевременно стареене, липса на енергия. Доказано е, че след 20-годишна възраст синтезът на Q10 започва да намалява, а след 50-годишна възраст е значително понижен.

Важните елементи за мъжкия организъм

Бор и креатин за силния пол

Повечето хранителни добавки, които са полезни за жените, са необходими и за мъжете, макар и в различни количества. Има обаче и такива, от които силният пол има особена нужда. Бор (Boron) е неметален елемент, който трябва да присъства в мъжката диета. Проучвания показват, че тези които приемат бор има 65% по-малка вероятност да развият рак на простатата. Борът подобрява също така паметта и концентрацията. Необходимото количество на ден е 3 мг.

Креатинът също е полезен предимно за господата, тъй като помага за увеличаване на мускулатурата и подобряване на паметта. Синтетичната версия на източника на енергия, който се прави и от самото тяло, се складира в мускулите за използване по време на упражнения. Няколко проучвания посочват, че креатинът помага за по-бързо възстановяване и нарастване на чистата мускулна маса след тренировка.

Може да приемете достатъчно протеини и от добре структурирана диета, но протеинът на прах също е удобен и съдържа много по-малко калории от едно високо-протеиново ястие. Приемането на протеинов шейк след всяка тренировка ускорява възстановяването на мускулите и зарежда тялото с аминокиселини, необходими за мускулен растеж.

За бъдещи майки

Фоливева киселина на здраво бебе

Витамините и микроелементите участват във всички важни процеси в организма. По време на бременността тяхната роля става още по-голяма. Хранителните добавки са много важни именно тогава, защото се грижат за правилното функциониране и на организма на майката и на плода.
Фолиевата киселина е един от най-важните витамини за бременни. Тя участва във формирането на нервната и двигателната система и предпазва плода от вродени аномалии. Добре е да се приема още преди зачатието за да се избегне неговия дефицит още в ранна бременност.
Той трябва да се приема в разумни дози, тъй като предозирането може да бъде опасно за бебето. Витамините от група В са необходими за развитието на сърдечно-съдовата система, формирането на костния апарат и мускулите на детето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл