10 000 сирийски бежанци ще бъдат приети в САЩ до 30 септември

Съгласно ускорената програма за бежанци, първото сирийско семейство, пристигащо от Йордания, беше преселено в американския град Канзас, съобщи Асошиейтед прес.

45-годишният Ахмад ал Абуд от Хомс, преместил се заедно със съпругата и петте си деца, сподели, че е благодарен на Йордания, където прекарал три години, след като избягал от гражданската война в Сирия, но заяви, че е готов да започне по-добър живот в САЩ.

"Щастлив съм. Америка е страната на свободата и демокрацията, има възможности за работа, има добро образование и ние с нетърпение очакваме да водим добър живот там", каза той.

Във времето, когато семейството живяло в Мафрак, северно от йорданската столица Аман, Абуд не можел да си намери работа и оцелявали с купони за храна. "Готов съм да се интегрирам в САЩ и да започна нов живот", заяви той на летището в Аман, преди да се качи заедно със семейството си на полет за Канзас.

Говорител на организацията за социални грижи, която помага за преселването на семейството, каза, че те са пристигнали в града в щата Мисури.

От октомври 1000 сирийски бежанци са се преместили от Йордания в САЩ. Американският президент Барак Обама постави цел за преселване на 10 000 сирийски бежанци до 30 септември.

За постигането на тази цел, през февруари в Аман беше отворен център за подпомагане, а около 600 човека са интервюирани там всеки ден.

Аман Джина Касем, който е регионалният координатор за бежанците в американското посолство коментира, че процесът на преселване обикновено отнема между 18 и 24 месеца, но при ускорената програма този срок ще бъде съкратен с до три месеца.

Йордания е приела близо 635 000 от над 4,7-те милиона сирийци, регистрирали се при Върховния комисариат за бежанците на ООН, след като избягали от войната. Общият брой на сирийците в Йордания е повече от 1,2 милиона, включително пристигналите преди началото на конфликта през 2011 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят