От ВМРО инициираха промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминира радикалният ислям

На брифинг в парламента, народните представители от ВМРО съобщиха, че започват инициатива за промени в Наказателния кодекс, които предвиждат инкриминирането на радикалния ислям, предаде „Фокус”. Красимир Каракачанов, народнен представител от парламентарната група на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО представи инициативата.

„Както виждате, поне от 10 години, цяла Европа има проблеми с това, че свободно се разпространяваха радикални ислямистки идеи. Създаваха се джамии и молитвени храмове, които станаха един развъдник на тероризъм. Във Великобритания, след атентатите в лондонското метро, радикалният ислям е криминализиран. Въпреки големите приказки по темата, радикални мерки, против радикалния ислям в България, няма”, заяви Каракачанов.

В предложението се предвижда в чл. 93 от Наказателният кодекс да се вмъкне нова точка, в която да се посочва, че идеология радикален ислям се проповядва от едно лице тогава, когато то с думи, действия или разпространение на текстове, агитира за някои от следните идеи: създаване на „Ислямска държава” – Халифат; налагане на законите на исляма над светските закони; насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведени. Предвижда се същото деяние да бъде налице, когато се набират последователи или средства в подкрепа на терористични организации.

Каракачанов заяви, че чрез предложената промяна ще има възможност институциите в България много по-оперативно и бързо да преследват хората, които проповядват радикален ислям.

„Смятаме, че тези промени за задължителни. Благодарение на медиите, а не благодарение на институциите, българското общество всеки ден става свидетел на поредните нови клетки на радикални ислямисти, които в България развиват активна дейност”, каза лидерът на ВМРO.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини