Плевнелиев настоява за по-строги правила и контрол за всички изделия за пушене

Президентът Росен Плевнелиев призовава Народното събрание да въведе по-строги правила и контрол за всички изделия за пушене, съобразено с европейските изисквания, предава Нова тв.

Страните-членки на ЕС имат срок да въведат новите правила, до 20 май тази година, за пускането на пазара и ясното представяне на вредите от тютюневите и растителните изделия за пушене.

В световен мащаб се предлагат растителни изделия за пушене, които не съдържат наркотични вещества, но също са вредни за здравето. При пушенето им се отделят подобни или същите вредни емисии от катрани, въглероден оксид, пепел и други токсични вещества, които се отделят и при горенето на тютюна.

Причините, за създаване на регламентация за растителните изделия за пушене, от страна на Европейския парламент, са, че те също представляват риск за здравето, макар че могат да бъдат считани за безвредни или по-малко вредни поради липсата на тютюн в тях.

Забрана за продажбата на тези изделия на територията на детски ясли, градини, училища, на лица под 18 години, както и на изисквания за предупреждение върху опаковките им, че увреждат здравето не съществува в българското законодателство, за разлика от такива, каквито има за тютюневите изделия. Това създава предпоставки за безконтролното им разпространяване на пазара, изтъква Плевнелиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини