Министър Кралев откри спортна база за 120 000 лева в Търново

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Велико Търново Даниел Панов откриха в четвъртък най-новото спортно съоръжение в старата столица "Балкан Арена". Комплексът е на стойност 120 000 лв и е изграден изцяло със спонсорски средства и със съдействието на Общината, като главният архитект Николай Малаков безвъзмездно е изготвил проекта.

Теренът е с последно поколение изкуствена настилка, адаптирана към физическите дадености на децата и е с размери на игралното поле 45 х 20 метра. На него ще могат да се играят мачове от Футбол 5, съгласно стандартите на FIFA и UEFA. Изкуствената трева е внос от Италия, като с такава са застлани и тренировъчните бази на тимове от Серия А. Спортният комплекс е енергоспестяващо осветлението, трибуна и съблекални. На „Балкан Арена” ще могат да се организират и градски турнири между училищата и детските градини.

"Това взаимодействие между общината и частния бизнес са един прекрасен пример за ефективно публично-частно партньорство. Това, което правим ние в момента по новия Закон за спорта, който ще бъде предложен за публично обсъждане през следващата седмица, е да дадем голяма възможност на всички общини да поощряват спортните инвестиции от частни компании. Знаем, че инвестицията в спорта е с трудна възвръщаемост и категорично сме залегнали в Закона възможност да могат по-големи съоръжения да бъдат разработвани и да са под контрола на частния инвеститор за период до 30 години. Надяваме се по този начин да се увеличи интереса и да има повече места за спорт на нашите деца. Аз благодаря на всички родители, които са избрали спорта за път на своите деца, защото той изгражда много качества. Той им помага да станат силни личности, от каквито имаме нужда, защото те са нашето бъдеще", заяви министър Кралев.

Даниел Панов пък подчерта, че няма по-щастлив момент за един кмет от този да открие детска площадка и игрище. Благодарение на партньорството на бизнеса и администрацията може да има много такива съоръжения в нашия град. Искам да подчертая, че съм обещал не 72 млн.лв, а над 100 млн. лв. европейски средства и е факт, че първите 43 млн. по програма „Региони в растеж” бяха подписани от мен преди 10 дена. В този период, освен облагородяването на междублокови пространства в три квартала, 37 улици в стария град и за пръв път са заложени средства за интегриран градски транспорт и 10 млн. лв. за старото военно училище", оповести Даниел Панов.

Компаниите, участвали в изграждането на базата, са „Лактима Балкан”, „Политрейд Кънстръкшън” и “Шугър Импекс Трейдинг”, както и техни партньорски фирми от града и страната. Всички те днес получиха благодарствени грамоти, връчени им от министър Кралев и кмета Панов.

Спортният министър, градоначалникът и бизнесменът Петър Христов дадоха старт на футболен мач, в който участваха играчи от клуб „Болярчета”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони