Нямаме основания да се притесняваме от допинг скандали, увери спортният министър Кралев

Красен Кралев и кметът на Велико Търново Даниел Панов. Снимка: Авторът

Нямаме основания да се притесняваме от допинг скандали. Това заяви във Велико Търново министърът на спорта Красен Кралев. Той определи случая със спортист номер едно на България Габриела Петрова като различен от всички останали.

"Около 200 станаха състезателите, за които е установено, че са ползвали мелдоний. Това е много сериозна грешка, тъй като изследванията започнаха още от 1 януари. Повечето атлети, които са ползвали препарата, обясниха, че са преустановили употребата му още в късна есен, надявайки се да им се изчисти организма. Очевидно не са се оказали прави и са изненадани неприятно", коментира министър Кралев.

Той подчерта, че България не е сред водещите страни по брой хванати състезатели с допинг.

"За миналата година, като изключим отбора на щангистите, пострадал заради замърсена хранителна добавка, всички 15 души, уличени в използването на забранени стимуланти не са елитни състезатели. Смятам, че това се дължи на незнание и неправилна работа", допълни Кралев.

Министърът на спорта препоръча на треньорските екипи да ползват консултации с лекари, когато се прави системата за възстановяване на спортистите, за да се сведе до минимум рискът от допускане на такива грешки.

"Нашите олимпийци са проведени през януари и февруари. Обхванати бяха всички, които ще участват в битката за квоти за Олимпиадата. Минаха националните отбори по бокс и борба, проверяваме атлетиката, а останалите спортисти ще бъдат изследвани този месец. Смятам, че нямаме основание за притеснение", уточни Красен Кралев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт