Румънски и полски яйца още заливат пазара за Великден

Румънски и полски яйца на по-ниски цени от родните, но със съмнителна годност, продължават да заливат пазара у нас срещу Великден.

За това алармира отново шефът на най-големия в страната птицекомбинат "Яйца и птици Зора" - Дончево Иван Иванов, който е и член на УС на Съюза на птицевъдите. Той припомни, че агресивният внос е заради разликата от повече от месец между католическия и православния празник за Рождество Христово и вместо позастоялите яйца да заминават за преработка, както правят родните производители, тръгват към големите търговски вериги.

Добричкият завод бълва 140 млн. яйца годишно. Цените няма да се вдигат за Великден, дори са по-ниски в сравнение с миналата година. Сега излизат от предприятието средно по 15-16 ст. за брой за четирите размера от S до XL. Румънските и полските кокоши продукти вървят на дъмпингови цени от 12-13 ст.

Търговци вкарват палетите с тях, преопаковат ги, а това дава възможност за корекции в сроковете за годност. От излюпването до продажбата в магазина годността за употреба на яйцата не трябва да надвишава максимума от 28 дни, предупреждават от родния завод-производител.

Вносът от Европа удари и бизнеса на бабите с яйца на пазара. Вече съвсем са намалели клиентите на кокошки-носачки за личните стопанства, признават от "Яйца и птици Зора"-Дончево.

Малки ферми в Добричко пък произвеждат пъдпъдъчи яйца, които напоследък също се боядисват за по-атрактивна украса на празничната трапеза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика