Молдовски кораб задържан във Варна

Пристанище Варна. Снимка: Уикипедия

Корабът за товарни превози River Pride е задържан на порта във Варна от ДА "Морска администрация" заради серия от нарушения по пристанищния контрол и Парижкия меморандум, подписан от 27 държави, между които и България

. Това е третото задържане в европейско пристанище и по тази причина след приключване на процедурата в продължение на половин година корабът, който носи насипни товари, няма да може да посещава пристанищата на територията на стария континент, обясни за "Труд" к.д.п. Валентин Енчев, шеф на "Морска администрация " във Варна.

River Pride е първия кораб в наши води, на който се налага подобна санкция - забрана да пуска котва в европейски пристанища, която спира бизнеса му. За да отпадне тя, трябва да мине през нова инспекция от страна на нашите морски власти. River Pride е бил задържан през януари 2015 т. в Бремен, а няколко месеца по-късно през ноември и в Родос. Във Варна вече е десетина дни.

Нарушенията на кораба, който плава под молдовски флаг, са свързани с работата на главния му двигател и с управлението . На борда му има 7-членен екипаж, в който няма българин, а капитанът му е грузинец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини