Предстои да се определи границата за подпомагане на енергийно бедните потребители

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че предстои да се определи границата за подпомагане на енергийно бедните потребители, предаде "Фокус". Иванов допълни, че ще се търси вариант, при който на енергийно уязвимите потребители се гарантира потребление до 100 киловатчаса, половината на които да бъдат заплащани от някакъв специален фонд.

„Но се касае само за цената на електроенергията, а не на цялата енергийна услуга. Тоест мрежовите услуги и добавката задължение за обществото не се подлагат на такова намаление и няма основание за това“, обясни Иванов.

Предвижда се и разлика между хората, които се отопляват на ток и на парно, като за тези, които се отопляват на електричество границата на консумираната енергия, за която има подпомагане, трябва да бъде по-голяма по разбираеми причини. Иванов уточни също и, че се обсъжда как точно ще бъде създаден въпросният фонд, който да подпомага енергийните потребители.

„Ако хората успеят да редуцират и оптимизират своите разходи в тази граница, ще имат намаление от 50% на цялата електроенергия. Но ако те потребяват значително повече, което не влиза в рамките на редуцираната тарифа, естествено ще си плащат горницата“, поясни Иванов.

Той допълни още, че в групата на уязвимите потребители ще влизат хората с тежки здравословни проблеми, с над 90% нетрудоспособност, възрастни хора над 75 години, които живеят сами и имат пенсии, под границата на бедност, както и семейства, които имат деца с увреждания и изискват специални грижи.

„Ще се развият тези критерии, но за момента те не са ясно определени. Това може да стане само в пряко взаимодействие с Министерството на труда и социалната политика“, поясни Иванов. Той добави, че намеренията са тези критерии да са ясни до края на април, но това може да се случи и през май месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес