Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

Предстои да се определи границата за подпомагане на енергийно бедните потребители

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че предстои да се определи границата за подпомагане на енергийно бедните потребители, предаде „Фокус“. Иванов допълни, че ще се търси вариант, при който на енергийно уязвимите потребители се гарантира потребление до 100 киловатчаса, половината на които да бъдат заплащани от някакъв специален фонд.

„Но се касае само за цената на електроенергията, а не на цялата енергийна услуга. Тоест мрежовите услуги и добавката задължение за обществото не се подлагат на такова намаление и няма основание за това“, обясни Иванов.

Предвижда се и разлика между хората, които се отопляват на ток и на парно, като за тези, които се отопляват на електричество границата на консумираната енергия, за която има подпомагане, трябва да бъде по-голяма по разбираеми причини. Иванов уточни също и, че се обсъжда как точно ще бъде създаден въпросният фонд, който да подпомага енергийните потребители.

„Ако хората успеят да редуцират и оптимизират своите разходи в тази граница, ще имат намаление от 50% на цялата електроенергия. Но ако те потребяват значително повече, което не влиза в рамките на редуцираната тарифа, естествено ще си плащат горницата“, поясни Иванов.

Той допълни още, че в групата на уязвимите потребители ще влизат хората с тежки здравословни проблеми, с над 90% нетрудоспособност, възрастни хора над 75 години, които живеят сами и имат пенсии, под границата на бедност, както и семейства, които имат деца с увреждания и изискват специални грижи.

„Ще се развият тези критерии, но за момента те не са ясно определени. Това може да стане само в пряко взаимодействие с Министерството на труда и социалната политика“, поясни Иванов. Той добави, че намеренията са тези критерии да са ясни до края на април, но това може да се случи и през май месец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.