Европейската комисия обсъжда визов режим за канадци и американци

Европейската комисия ще дебатира следващия четвъртък проблема, свързан с това, че САЩ и Канада отказват да вдигнат визовите ограничения за някои от гражданите на страните-членки, сред които и България. Очаква се това да създаде напрежение по време на дискусиите по условията на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Брюксел и Вашингтон, предава Ройтерс.

Това е само седмица преди президентът на САЩ Барак Обама да пристигне на визита в Европа, по време на която трябва да обсъди Трансатлантическото търговско споразумение.

„Очевидно са нужни политически дебат и решение за такъв важен проблем. Но съществува реален риск Европа да наложи визови ограничения за двете държави“, коментира източник на агенцията от ЕС.

Вашингтон и Отава изискват визи за граждани с паспорти от Румъния и България, които са част от ЕС от 2007 година. САЩ също така ограничава хърватите, кипърците и поляците от безпрепятствен достъп.

Дали подобно решение ще е практично, е въпрос, който също остава висящ, тъй като голяма част от европейския туризъм зависи от съответно канадските и американските туристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят