За месец проверили 4 пъти щангистите за допинг

Само за месец щангистите ни са проверени 4 пъти за допинг, разкри старши треньорът Иван Иванов. Последният тест е бил преди ден.
За европейското във Форде, Норвегия (10 - 16 април), наставникът ще заведе 12 състезатели – 8 мъже и 4 жени. А целта е класиране в шестицата, за да може отборът да си осигури финансиране от държавата за следващата година.
„Мисията е възможна – смята Иванов. - На тренировка Владимир Урумов (62 кг), Божидар Андреев (77), Георги Шиков (94) и Васил Господинов (104) вдигаха тежести, които според прогнозите ще ги наредят между трето и шесто място. А при жените ще разчитаме на опитните Мая Иванова (53) и Румяна Петкова (над 75 кг). Ако спечелим и два медала, това ще е и голяма морална победа, защото не се поддадохме на отчаянието…”


Родната федерация (БФВТ) спечели обжалването в Международния арбитраж срещу световната централа (МФВТ) и глобата от 500 000 долара отпадна. После се тиражира информация, че президентът Тамаш Аян отново е настоявал за парична санкция, но официално становище до БФВТ няма.
Затова и финансирането от държавата бе временно спряно. Решението на Арбитража даде възможност на спортното министерство да отпусне средства за 55 дни подготовка.


„Не е достатъчно, но сме тренирали на сто процента – каза още Иванов. –Благодарим на спортното министерство за субсидията. Бяхме наказани въпреки доказаната вина на производителя на добавките.”

На снимката: Божидар Андреев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт