Раздухват панамска пушилка, спасяват долара

Възможно най-плътен контрол върху финансовите потоци дава много големи предимства за поддържането на хегемонията

Операцията на разследващите журналисти се поднася по схемата на активните информационно-психологически мероприятия

Голям шум се вдига в Евразия и Америките, в европейските столици най-вече. Велико разкритие направили едни разследващи журналисти, геройски докопали се чрез анонимен източник до файловете на панамската адвокатска кантора “Мосак Фонсека”. Същата с тарикатски юридически финтове уреждала разни богаташи да кътат грешни парици в „райски данъчни местенца“, наричани още офшорки.

Броени часове преди да бъдат извадени във в. “Зюддойче цайтунг” сведения за около 150 политици от цял свят за предстоящото земетръсно събитие радостно сподели одиозният борсов спекулант милиардерът Джордж Сорос. Центърът за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) щял да разпространи сензационен доклад, след който светът тутакси щял да се катурне, а хомосапиенсите вече щели да гледат с други очи на Русия.

Преди време Соросовото „Отворено общество“ беше натирено от Русия, и стана доста по-трудно да се финансират свързаните там с него борци за безбрежна либерална демокрацията. OCCRP пък е проект, финансиран от Института „Отворено общество“, американската агенция за международно развитие USAID. Същевременно храбрият и проницателен Международен консорциум на разследващи журналисти (МКРЖ), разкрили хитрата игра на “Мосак Фонсека” в над 100 печатни и електронни медии, е настанен във Вашингтон. Американци в техния списък не се откриват...

Организацията “Уикилийкс” чрез свои източници потвърди горното - аферата “Панамски документи” е финансирана от агенция на правителството на САЩ и милиардера Джордж Сорос. Посочва се още, че разпространилата сензационния доклад неправителствена OCCRP получава пари от правителствената US агенция за международно развитие и отново Сорос. Същото и според „Уикилийкс“ важи и за МКРЖ - получава финансиране от “Отворено общество. Бедно е въображението на журналистите-подривници, види се, нескопосни сензации спретват, прозрачни.

Тази атака срещу офшорките е поредната, проектът на разследващите е от 2006 г. Предишната беше съпроводена с мощен натиск от САЩ върху швейцарски и други банки в Европа да разкриват при поискване сметките на своите вложители. Яко разклатен от сритването, швейцарският данъчен рай силно се сви, като беше принуден и да плати доста милиарди санкции. Стотици милиарди, подплашени след удара по офшорките, бързо се преместиха в няколкото банкови групи в Щатите. Там в четири-пет щата също се дават данъчни и прочие преференции, но към тях не се прилага „швейцарски“ подход.

Това е замисълът и при сегашната „панамска пушилка“. Хегемонията на САЩ не може да бъде вечна, за продължаването й поне с още няколко десетилетия остава прибирането на финансовите активи на възможно най-голям брой техни притежатели. Няколко големи конкурентни и обединяващи се за отпор държави притежават достатъчен за възмезден удар военен потенциал, притискането им към подчинение чрез заплахи с ракети и самолетоносачи не стряска дори Северна Корея.

Възможно най-плътен контрол върху финансовите потоци обаче дава много големи предимства за поддържането на хегемонията. След Втората световна война САЩ успяха да приберат златните резерви на много държави, след 1989 г. и на още повече. Сега наред е изтърбушването на офшорките, създадени някога от вековния флагман на капитализма Великобритания за целите на своите финансово-индустриални елити, но Вашингтон желае да държи всички пари под свой контрол. За да отнеме значителна част от вложенията на лицата, които не биха могли да се защитят.

През 2013-а пострадаха спестовници в банките в Кипър, през Брюксел прокараха налагането на еднократен данък на влоговете над 100 000 евро, а за депозитите в Банката на Кипър той възлезе на 30 процента. Наскоро американски съд наложи удържането на $50 млрд. на Иран без да представи нито едно доказателство за престъпления, извършени от наказаните. Ето информация от небезизвестната „Блумбърг“: „САЩ се превръщат в новия данъчен оазис за богатите чужденци“. Сред спестовниците в „оазиса“, не един или двама, в някой момент могат да бъдат одрусани като вложили там не съвсем чисти или направо мръсни пари.

За тази страна на операцията на разследващите журналисти не трябва да се говори много-много. Затова тя се поднася по схемата на активните информационно-психологически мероприятия - сензационно и едновременно в огромен брой медии. Вижте ги тези политици и управници как крият богатствата си в офшорни зони! Натам гледайте, към тях отправяйте въпросите си, тях и роднините им спрягайте с възмущение в домовете си и по месторабота! На служба са повечето от тези журналисти, преди това са свързани и с разузнавателни централи.

Ето какво разкри в своя бестселър „Продажни журналисти“ Удо Улфкоте: „Като студент 4 пъти минах през лагери за формиране на група за разузнаването на Германия и накрая ме харесаха за агент. Предложиха ми веднага да започна престижна и отлично платена работа в елитен вестник. Изобщо не ме притесняваше, че съм станал шпионин с покритие на журналист. Направиха ме известен, защото ми даваха информация, до която никой не би могъл да има достъп. Имаше и статии, които бяха американска пропаганда и даже дезинформация. От 3500 материала, които съм пуснал във „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, 10-20% да са си чисто мои... в Европа с помощта на ЦРУ бяха създадени множество проамерикански НПО, за да направи човек кариера в немските медии, той трябва да бъде сътрудник на някоя от тях... погледнете колко харчи за пропаганда от журналисти милионерът Сорос... Германия си е колония на САЩ.“ Вероятно злокачественото заболяване на Улфкоте го е подтикнало да напише своята забележителна изповед, след която го сполетяха големи неприятности от съвсем друго естество. Дали “Зюддойче цайтунг” е друга бира?

Пътьом мероприятието цели и злепоставянето на нехаресвани от Вашингтон политици и държавници. Не го е срам китайския президент Си Цзинпин да се свързва с “Мосак Фонсека” чрез свой братовчед! Ами Владимир Путин не е ли мошеник и крадец, щом има приятел челист, който е замесен в далавери в офшорки! А и на Дейвид Камерън баща му нещо е мишкувал в „райски данъчни оазиси“, ама той вече е покойник. И Порошенко имал дебели спестявания там, но нали не е нарушавал никакви закони, бива.

То за никого от споменатите не се доказва да е престъпник, но съмненията остават, все ще е материал да бъдат псувани в техните страни. Още едно доказателство, че се касае за информационна атака, а не за журналистика. Ако посочените за омаскаряване се хванат да опровергават, ще влязат в напълно загубен за тях „информационен дуел“. В такъв вече изгаря припреният исландски премиер Гунлаугсон. Си и Путин едва ли ще последват примера му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи