Шефът на ДАИ мълчи откъде са му парите

Шефът на ДАИ Цветелин Цветанов и подчиненият му от службата в Габрово Венцислав Генев (зад него) остават в ареста.

Арестуваният началник на бившата ДАИ Цветелин Цветанов пази пълно мълчание откъде е натрупал над 576 000 лв. В квартирата му в София бяха намерени 175 956 лв., а други 401 590 лв. се оказаха в дома на тъста му в град Долни Дъбник, където Цветанов е регистриран на постоянен адрес по лична карта.

“До момента по делото няма нито един документ, който да сочи дали някаква част от тези пари е придобита от заем от приятели, от банков кредит, от продажби на имоти или от печалба от лотарията.” Това заяви шефът на спецпрокуратурата Андрей Андреев, който наблюдава делото срещу рушветчиите.

Както писа “Труд”, миналата събота спецсъдът остави за постоянно в килиите Цветанов и четирима от хората в престъпната му група за приемане на подкупи. Други двама излязоха под домашен арест. Тези мерки бяха обжалвани и вчера Специализираният апелативен съд ги преразгледа. Магистратите оставиха окончателно Цветанов зад решетките заедно с началника на ДАИ в Габрово Венцислав Генев и шефът на общинския съвет в град Роман Тихомир Вълчев.

На свобода без никакви мерки бяха пуснати безработният Пламен Ангелов от Мездра и шефът на ДАИ в Плевен Емил Иванов. Доказателствата за участието им в групата били само от разпити на агенти от ДАНС във Враца и Плевен и един служител от ГДБОП, които преразказват впечатленията си, натрупани по време на подслушване и следене със спецразузнавателни средства (СРС). В същото време към делото не са приложени веществени доказателствени средства (ВДС), изготвени на базата на СРС.

Прокуратурата вчера представи нов, 28-и том с материали от разследването срещу шефа на ДАИ. Сред тях се оказа и разпитът на транспортния министър Ивайло Московски, който се скри от съдебните репортери, които го чакаха пред националното следствие. Министърът не казвал нищо ново и съществено, казаха разследващи.

В съдебната зала прокурор Галя Гугушева постави въпроса откъде държавен чиновник като Цветелин Цветанов със заплата от 2158 лв. е натрупал над половин милион лева. Адвокатът на Цветанов прие думите й като лична обида и заяви, че в наказателния процес обвинението трябва да докаже произхода на тези пари, а не клиентът му.

Според показанията на Георги Сираков - личен шофьор на Цветанов, той обикалял и събирал пари. Част от тях задържал за себе си, другите давал на шефа си да си пълни тайниците. Версията на адвоката на Цветанов бе, че шофьорът Сираков е прибирал рушвети, без шефът да подозира, че се използва името му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право