82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Пробутват ни стари крави за телешко месо

Пазарът у нас е залят с месо от стари крави, което се предлага за телешко по магазините. Това заяви Станко Димитров, председател на Асоциация на пасищните животновъди.

Има кланици, които изкупуват бракувани крави и ако месото им е по-розово, се представя за друга категория, уточни пред „Труд” зам.-председателят на асоциацията Здравко Иванов. Друга схема е животното да се храни известно време с храни, богати на бета каротин, от което месото става по-бледо и така се заблуждава потребителят, че купува месо от млади телета, разказа той.

Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтино вносно месо

По цитирани от тях данни, вносът за целия Европейски съюз на меса и месни продукти е 82%, а за България той е 88-92 процента, като това не отчита сивият сектор. Оборотът на сивия сектор е съответно за около 1 млрд. лева годишно, изчисляват от асоциацията.

Според тях под 20% от месото в колбасите е българско производство.

Изводите им се базират на статистиката, според която у нас се произвеждат 1 тон салами, в които е обявено, че съдържат 60% говеждо месо. В същото време са заклани 150 кг едър рогат добитък.

Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече, отколкото при млечните, посочи председателят на асоциацията.

Не може да сме европейска държава в 21 век и да нямаме лаборатория, която да каже в този салам действително ли има 40% свинско месо и 20% говеждо, както е написано на етикета, коментира Димитров.

От асоциацията са категорични, че и този Великден ще ядем вносни агнета, защото родното производство вече е разпределено за местни хора и ресторанти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.