Лъсват "Столипиново" за Международния ден на ромите

Общинско предприятие "Чистота" в Пловдив стартира мащабно пролетно почистване в най-големия етнически квартал у нас - "Столипиново", точно в навечерието на 8 април - Международния ден на ромите. "За целта пренасочихме техника и от други райони, но без допълнителни разходи от бюджетни средства за извозване на отпадъците. Почистването в "Столипиново" е всекидневно, но след запролетяването на някои участъци там се оказа по-голямо натрупване на отпадъци", заяви директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов.

Само за ден багерите, фадромите и камионите на общинското предприятие извозиха десетки тонове боклуци от сметищата в междублоковите пространства на улиците" "Сокол" и "Калина". Там служителите на ОП "Градини и паркове" планират да запръстят и затревят с райграс, така че зелените площи да допринесат за по-добрата визия на жизнената среда на ромите. "Имаме уверение от тяхна страна, че ще сформират доброволчески формирования, които да следят и пазят целогодишно чистотата на квартала", допълни директорът на ОП "Чистота" в Пловдив" Иван Стоянов.

Този петък в квартал "Столипиново" ще се проведе традиционният конкурс "Мис Чае шукарие", но участие в него ще вземат само местни хубавици от ромския етнос, тъй като за разлика от миналата година от София и други градове няма да дойдат кръшни и красиви кючекчийки. Организаторите начело с бившия общински съветник от ДПС Антон Карагьозов възнамеряли да поканят ромски ансамбъл от Ботевград и окрестър "Три звезди", но не получили поисканите от Община Пловдив 2000 лв. за празника си навръх Международния ден на ромите с мотива, че закъснели със заявката и въпросното събитие не било включено в културния календар на града за 2016 г. По тази причина не е планирано и финансирането му, твърдят от градската управа под тепетата. В "Столипиново" празнуват 8 април от 1994 г. насам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони