Българският чемшир е на изчезване заради американската бяла пеперуда

Чемширът, който е единственото българско вечнозелено растение, е на изчезване заради започналите през 2015 г. нападения над него от американска бяла пеперуда. Това предупреждава агрономът Стоянка Еленска, която дълги години работи в областта на растителната защита и опазване на природното наследство у нас.

"Гъсениците на американската бяла пеперуда изсмукват соковете от листенцата на чемшира и те от зелени се превръщат в бледи и прозрачни. Постепенно растението остава сухо и загива за седмица. Процесът започва от един храст и преминава към следващите", твърди Стоянка Елинска.

Според опитната агрономка още, когато се забележат първите побеляващи клонки, е препоръчително собствениците на чемшир да се обърнат към специалисти от селкостопанските аптеки. Необходимо е да се напръска няколко пъти с препарат и да се проследи състоянието му до късно лято. "Колкото по-рано се отреагира, толкова по-ограничени ще са пораженията от бялата американска пеперуда. Поразените клонки трябва да се изрежат и изхвърлят, за да се ликвидира заразата и да не се наблюдават нови поражения по вечнозеленото растение. Ако се третира в началото на нападението от гъсениците, няма да се налага орязване на клонките", съветва Стоянка Еленска, която апелира за спасяване на българския чемшир - едно от нашите национални богатства.

Чемширът е изключително подходящ за гъста и вечнозелена жива преграда и класически храст за оформяне и от векове е украсявал българския двор. Особено е характерен за Пловдив, където се е засаждал предимно на входа на домовете. Днес може да се срещне в музеи и паркове. Чемширът украсява дворовете на Етнографския музей в Стария Пловдив и на останалите възрожденски къщи в резервата. Може да се види в домовете на Пейо Яворов и на художника Никола Манев. Храстът расте бавно и достига височина около метър. Не окапва през зимата и подлежи на оформяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини