Цветанов не вижда криза в отношенията с Румяна Бъчварова, не разглежда себе си и Борисов като кандидати за президент

„Няма бламиране на реформата в МВР. Няма нито един народен представител, който да не е съгласен, че трябва да има разделение между тези, които са първа категория – полицейските служители и пожарникари, и тези, които да бъдат по Закона за държавния служител или по Кодекса на труда. Това е дадено като съгласие още през януари 2015 година”. Това заяви пред Нова тв председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му няма криза в отношенията между него и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

„Всички депутати от ГЕРБ, които участват в комисията, гласуваха „за”, въпреки препоръките, че трябва да се направят някои консенсусни предложения между първо и второ четене, за да постигне целите, които си е поставил”, заяви Цветанов.

Той припомни, че още през януари 2015 година е имало представяне от тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков на пътна карта за реформите, които трябва да продължат в МВР.

„Тогава народни представители от ГЕРБ предложихме преминаването на ГДБОП от ДАНС в МВР и по този начин да създадем тази стабилност в системата, която вече дава своите резултати”, коментира Цветанов.

Втората мярка е свързана със структурните промени.

„Служителите, които имат полицейски функции, и пожарникарите трябва да останат първа категория. Всички други ще минат по Закона за държавния служител. Вече се назначават по този начин новопостъпващите служители”, коментира Цветанов.

По думите му вече над 300 души са назначени по Закона за държавния служител.

Според Цветанов трябва законопроект, който да мобилизира всички парламентарни групи за подкрепа.

„Всички колеги, които се изказаха, милеят за системата и не искат да бъде пропиляно това, което е създадено”, заяви Цветанов.

По думите му в момента има демотивация сред служителите на МВР, което води до увеличаване на корупцията и текучеството. Например Пожарната напускат годишно около 200-220 служители, а миналата година са напуснали над 600.

„Хората не бягат от МВР, а от това, че няма устойчивост в системата”, заяви още Цветанов.

Различия има и по отношение на статута на Академията на МВР.

Към настоящия момент мога да заявя, че нито премиерът, нито аз се разглеждаме като възможни кандидати за президентските избори, каза още Цветанов: „Тази тема, както е казал и нашият председател ще бъде дискутирана май-юни. Това, което към настоящия момент мога да заявя както и премиерът, така също и аз не се разглеждаме като възможни кандидати”.

Във връзка с акцията срещу шефа на ИА „Автомобилна администрация” Цветелин Цветанов и думите на транспортния министър Ивайло Московски, че негов фаворит за поста е бил Станимир Флоров, Цветанов заяви: „Държавата се отнесе по един изключително некоректен начин към един достоен служител като Станимир Флоров”.

„Предложението беше на Ивайло Московски. Разбрах в последствие, когато стана дебатът, че не трябва да е Станимир Флоров. Знам, че г-жа Бъчварова е била против поставянето на Станимир Флоров начело на тази агенция. Решението се взима колективно от МС”, допълни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика