Създадоха машина, която рисува като Рембранд

Факсимиле от Би Би Си

След дълъг процес на задълбочен анализ и специално изработени за целта програма и технология стана възможно машина да рисува като гениален творец - Рембранд

След 18 месеца работа с помощта на 3D принтер бе създадена нова картина в стила на холандския художник Рембранд ван Рейн творил през 17 век. Проектът е наречен "Следващият Рембранд". 3D изображението от 148 милиона пиксела се базира на 168 263 фрагмента на нидерландския творец, предаде Би Би Си.

Специалистите опитват "да открият артистичното ДНК на Рембранд", като изследват построяването на изображението и анализират всеки пиксел, докато не успеят да пресъздадат метода на работа на художника и разшифроват характерните за стила му геометрия, композиция и материали.

Експертите целят да определят основни портретни характеристики. Компютърът е имал задача да направи портрет на "кавказки мъж с окосмяване по лицето, на възраст между 30 и 40, облечен в черни дрехи с бяла яка и шапка, обърната на дясно" чрез създаване на двумерни растерни изображения и възвишения, които по-късно се прилагат един върху друг, за да се превърнат в триизмерен обект. А 3D принтера имитира движенията на четката на художника.

Въпреки впечатляваща прилика, никой не очаква продуктът от проекта "Следващият Рембранд" да попадне в Рейксмузеум - Държавният музей в Амстердам в непосредствена близост до "Нощната стража" - друга известна картина на автора, казва изпълнителният креативен директор на ING - Бейс Корсън пред "Гардиън".

"Целта ни беше да направи машина, която работи като Рембранд", каза Е. Флорес, директор на проекта. "Така ще разберем по-добре какво прави шедьовъра шедьовър. Въпреки всичко не мисля, че можем да заместим Рембранд. Рембранд е уникален".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства