Пожарникар, оправдан за ракия без бандерол, осъди прокуратурата

Пожарникар, оправдан за държане на ракия без бандерол, осъди прокуратурата за 5 000 лв. за неимуществени вреди.

Делото, по Закона за отговорност на държавата, се гледа в Районния съд в Търговище.

Искът е внесен от С.И. от Омуртаг, който претендира 15 000 лв. за неимуществени вреди, 9 300 лв. за имуществени и други.

През април 2011г. полицията засякла пожарникаря с роднина да карат в микробус туби с над 1 тон ракия за 7 560 лв. Огнеборецът съобщил, че ракията е на баща му. Последвал обиск в казан за изваряване на спирта, който бил на вилата на бащата на С.И. Възрастният мъж заявил, че ракията е негова и я събирал през годините.

Срещу пожарникаря били повдигнати обвинения по Закона за акцизите и данъчните складове. Съдът признал С.И. за невиновен. Един от мотивите бил, че нито бащата, който произвел иззети алкохол, нито пожарникарят имат качеството на лицензирани складодържатели. С оглед на това за тях не важало задължението да облепят с бандерол съдовете, в които съхраняват алкохол. За случая била сезирана митницата за вземане на административно отношение.

След хващането на алкохола обаче, срещу пожарникаря започнала служебна проверка и той бил уволнен. Останал без работа повече от година. Бил му причинен стрес, дискомфорт и се наложило да пие антидепресанти. Той оспорил уволнението, което било отменено. Работодателят му изплатил и обезщетение за 6 месеца за незаконното уволнение.

По тази причина Районният съд в Търговище призна само 300 лв. имуществени вреди заради парите, дадени за адвокат по производството за алкохола. Отказа да признае исканите 9 000 лв., които пожарникарят не получил като заплати. Съдът счита, че той е бил уволнен по инициатива на работодателя си, чиито акт е бил отменен и е дадено обезщетение.

По иска за отговорността на държавата прокуратурата трябва да плати и разходите за адвокат в размер на 274 лв. Така прокуратурата дължи общо на пожарникаря 5 574 лв.

Решението на Районния съд в Търговище подлежи на обжалване пред Окръжния.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право