Йорданка Фандъкова настоява за по-сериозен контрол и бързи процедури при ремонтите на културни паметници

Снимка: Архив

Необходими са по-сериозен контрол и бързи процедури при ремонтните дейности на къщи, които са паметници на културата. Това заяви във Велико Търново столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от Дарик.

По думите й собствениците носят основната отговорност за опазване и възстановяването на културното наследство. Според Фандъкова, община Велико Търново има добри виждания за справяне с проблема и в момента се подготвят промени в закона, където участва и сдружението на общините в България.

"Ние правим проверки, налагаме санкции. Предлагаме и възможности по програмите. Но в крайна сметка процедурите трябва да се улеснят и облекчат. Защото, за да се възстанови една фасада понякога са нужни не месеци, а години. Това демотивира собствениците. Това са общи въпроси, които свързват старата столица Велико Търново и София”, сподели Йорданка Фандъкова.

Според нея всички големи градове имат общи проблеми. По думите й това са климатичните проблеми и борбата с природните стихии.

„По отношение на подготовка и превенция на кризи работата е обща. Липсата на достатъчно финансиране затруднява. Обмяната на опит е винаги добре дошла. С кмета на Търново работим в много добра координация. Имах среща с него. Обсъждахме общи проблеми на общините по отношение на законодатеството и на очаквания. Няма как, която и да е било община да се справя сама с общите предизвикателства”, сподели Фандъкова.

Кметът на София е във Велико Търново, за да изнесе лекция на тема „Кметската институция- права, задължения и отговорности” пред студенти от Великотърновския университет. Тя е в старата столица по покана на преподавателя и областен управител проф. Пенчо Пенчев.

"В разговорите с младите хора научаваме какво ги вълнува и какво очакват от политиците. Надявам се и ние да им даваме нещо. Най-трудното в работата на един кмет на голям град е да намери баланса между нуждите, очакванията на хората и възможностите”, каза още Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини