Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 27 май

Спортният министър откри обновения стадион Арена „Арда“ в Кърджали

Българска компания учреди земеделска пенсия

Големите победители в томболата на „Агрион” ще бъдат изтеглени на 1 юли

Масово собствениците на земя не са доволни от доходите, които им носи тя. Обикновено те са хора над 55 години, които живеят на голямо разстояние от имота си – обикновено над 100 км.

Имено отдалечеността от този актив, прави управлението му по-трудно и поражда нуждата от въвличане на роднини, които живеят по-близо до нивите. Почти никой не обработва самостоятелно земята си, а всеки пети я е оставил да пустее. Това сочат данни за пазара на компанията „Агрион”, която купува и управлява земеделско портфолио в цялата страна.

През лятото фирмата ще раздаде специална земеделска пенсия. В томболата може да участва всеки собственик на ниви. Трима души ще получават допълнително към доходите си от тази земеделска пенсия всеки месец в следващите 3 години. Десет човека ще увеличат постъпленията си за 1 година, други 10 – за 6 месеца. Освен това „Агрион” ще раздаде 500 ваучера за пазаруване в търговска верига. Победителите ще бъдат изтеглени на 1 юли 2016 г.

Дори и когато става дума за отдаване на земята, не всички собственици се занимават лично с договорите и управлението и отново преотстъпват тази отговорност на роднини, които живеят близо до земята, посочват експертие. „В стремежа си да улесним собствениците, изградихме професионална верига от офиси в цялата страна – общо 25 на брой. А най-честият въпрос, който получаваме от клиентите, е „Каква е цената на земята?”.

Данните за пазара показват още, че по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло окрупнена. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части.

„Клиентите често идват със запитвания за по-малки парцели, интересуват се какви документи да подготвят и най-вече как се определят цените и дали могат да продадат земята си, макар тя да е в отдалечени краища на страната или когато е собственост на много наследници. Изповядвали сме сделки и с по 30 наследници. Нашата работа е да им предложим най-ефективния вариант, така че лесно и бързо да спечелят от нивите си дори и от разстояние”, разказват експертите. Именно силната раздробеност е причина и за увеличаване на запитванията за реализация само на идеални части от имоти или за проучване на възможностите за доброволна или съдебна делба, отчитат още от българското дружество.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.