На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Българска компания учреди земеделска пенсия

Големите победители в томболата на „Агрион” ще бъдат изтеглени на 1 юли

Масово собствениците на земя не са доволни от доходите, които им носи тя. Обикновено те са хора над 55 години, които живеят на голямо разстояние от имота си – обикновено над 100 км.

Имено отдалечеността от този актив, прави управлението му по-трудно и поражда нуждата от въвличане на роднини, които живеят по-близо до нивите. Почти никой не обработва самостоятелно земята си, а всеки пети я е оставил да пустее. Това сочат данни за пазара на компанията „Агрион”, която купува и управлява земеделско портфолио в цялата страна.

През лятото фирмата ще раздаде специална земеделска пенсия. В томболата може да участва всеки собственик на ниви. Трима души ще получават допълнително към доходите си от тази земеделска пенсия всеки месец в следващите 3 години. Десет човека ще увеличат постъпленията си за 1 година, други 10 – за 6 месеца. Освен това „Агрион” ще раздаде 500 ваучера за пазаруване в търговска верига. Победителите ще бъдат изтеглени на 1 юли 2016 г.

Дори и когато става дума за отдаване на земята, не всички собственици се занимават лично с договорите и управлението и отново преотстъпват тази отговорност на роднини, които живеят близо до земята, посочват експертие. „В стремежа си да улесним собствениците, изградихме професионална верига от офиси в цялата страна – общо 25 на брой. А най-честият въпрос, който получаваме от клиентите, е „Каква е цената на земята?”.

Данните за пазара показват още, че по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло окрупнена. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части.

„Клиентите често идват със запитвания за по-малки парцели, интересуват се какви документи да подготвят и най-вече как се определят цените и дали могат да продадат земята си, макар тя да е в отдалечени краища на страната или когато е собственост на много наследници. Изповядвали сме сделки и с по 30 наследници. Нашата работа е да им предложим най-ефективния вариант, така че лесно и бързо да спечелят от нивите си дори и от разстояние”, разказват експертите. Именно силната раздробеност е причина и за увеличаване на запитванията за реализация само на идеални части от имоти или за проучване на възможностите за доброволна или съдебна делба, отчитат още от българското дружество.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.