Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Българска компания учреди земеделска пенсия

Големите победители в томболата на „Агрион” ще бъдат изтеглени на 1 юли

Масово собствениците на земя не са доволни от доходите, които им носи тя. Обикновено те са хора над 55 години, които живеят на голямо разстояние от имота си – обикновено над 100 км.

Имено отдалечеността от този актив, прави управлението му по-трудно и поражда нуждата от въвличане на роднини, които живеят по-близо до нивите. Почти никой не обработва самостоятелно земята си, а всеки пети я е оставил да пустее. Това сочат данни за пазара на компанията „Агрион”, която купува и управлява земеделско портфолио в цялата страна.

През лятото фирмата ще раздаде специална земеделска пенсия. В томболата може да участва всеки собственик на ниви. Трима души ще получават допълнително към доходите си от тази земеделска пенсия всеки месец в следващите 3 години. Десет човека ще увеличат постъпленията си за 1 година, други 10 – за 6 месеца. Освен това „Агрион” ще раздаде 500 ваучера за пазаруване в търговска верига. Победителите ще бъдат изтеглени на 1 юли 2016 г.

Дори и когато става дума за отдаване на земята, не всички собственици се занимават лично с договорите и управлението и отново преотстъпват тази отговорност на роднини, които живеят близо до земята, посочват експертие. „В стремежа си да улесним собствениците, изградихме професионална верига от офиси в цялата страна – общо 25 на брой. А най-честият въпрос, който получаваме от клиентите, е „Каква е цената на земята?”.

Данните за пазара показват още, че по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло окрупнена. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части.

„Клиентите често идват със запитвания за по-малки парцели, интересуват се какви документи да подготвят и най-вече как се определят цените и дали могат да продадат земята си, макар тя да е в отдалечени краища на страната или когато е собственост на много наследници. Изповядвали сме сделки и с по 30 наследници. Нашата работа е да им предложим най-ефективния вариант, така че лесно и бързо да спечелят от нивите си дори и от разстояние”, разказват експертите. Именно силната раздробеност е причина и за увеличаване на запитванията за реализация само на идеални части от имоти или за проучване на възможностите за доброволна или съдебна делба, отчитат още от българското дружество.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.