Българска компания учреди земеделска пенсия

Големите победители в томболата на „Агрион” ще бъдат изтеглени на 1 юли

Масово собствениците на земя не са доволни от доходите, които им носи тя. Обикновено те са хора над 55 години, които живеят на голямо разстояние от имота си – обикновено над 100 км.

Имено отдалечеността от този актив, прави управлението му по-трудно и поражда нуждата от въвличане на роднини, които живеят по-близо до нивите. Почти никой не обработва самостоятелно земята си, а всеки пети я е оставил да пустее. Това сочат данни за пазара на компанията „Агрион”, която купува и управлява земеделско портфолио в цялата страна.

През лятото фирмата ще раздаде специална земеделска пенсия. В томболата може да участва всеки собственик на ниви. Трима души ще получават допълнително към доходите си от тази земеделска пенсия всеки месец в следващите 3 години. Десет човека ще увеличат постъпленията си за 1 година, други 10 – за 6 месеца. Освен това „Агрион” ще раздаде 500 ваучера за пазаруване в търговска верига. Победителите ще бъдат изтеглени на 1 юли 2016 г.

Дори и когато става дума за отдаване на земята, не всички собственици се занимават лично с договорите и управлението и отново преотстъпват тази отговорност на роднини, които живеят близо до земята, посочват експертие. „В стремежа си да улесним собствениците, изградихме професионална верига от офиси в цялата страна – общо 25 на брой. А най-честият въпрос, който получаваме от клиентите, е „Каква е цената на земята?”.

Данните за пазара показват още, че по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло окрупнена. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части.

„Клиентите често идват със запитвания за по-малки парцели, интересуват се какви документи да подготвят и най-вече как се определят цените и дали могат да продадат земята си, макар тя да е в отдалечени краища на страната или когато е собственост на много наследници. Изповядвали сме сделки и с по 30 наследници. Нашата работа е да им предложим най-ефективния вариант, така че лесно и бързо да спечелят от нивите си дори и от разстояние”, разказват експертите. Именно силната раздробеност е причина и за увеличаване на запитванията за реализация само на идеални части от имоти или за проучване на възможностите за доброволна или съдебна делба, отчитат още от българското дружество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес