82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

След днешния протест спират концесията за добив на мрамор в Куртово Конаре

От днес с акт на министъра на енергетиката спират концесията за добив на мрамор в находище „Куртово конаре“. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков пред протестиращи от село Куртово Конаре, съобщиха от Министерството на енергетиката. По-рано днес хората от селото излязоха на протест и внесоха в Министерския съвет подписка, на която 2000 души се бяха разписали, информира БТВ.

Закона за подземните богатства дава право на министъра да спре концесионен договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера, което оправдава действията на министър Теменужка Петкова.

През есента на 2015 година Регионална инспекция по околна среда и водите – Пловдив е издала наказателно постановление за налагане на санкция заради запрашаване в района на кариерата, което е влязло в сила.

По-рано днес на протеста, жителите на Куртово Конаре бяха категорични в искането си кариерата да се затвори, защото от години тя засипва къщите и съседните ниви с бял прах от производството. Вибрациите от взривните работи са другият голям проблем за местните жители.

През 2008 година Министерството на околната среда е забранило нови карирери в тази зона, но след това в разрез със заповедта, и кариерата e открита. Местните хора твърдят, че е предоставена без търг и е свръхексплоатирана.

По информация на местните жители, на ден приблизително 100 камиона изнасят мрамор от кариерата, а добивът застрашава редки птици, които живеят на мястото. Освен това, добивът съсипва земеделската продукция и застрашава здравето на населението, въпреки че кариерата се намира на територията на НАТУРА 2000.

Управителят на обекта Иван Георгиев заяви, че от ръководството разполагат с оценка за въздействие върху околната среда, както и всички останали необходими документи.

Направена е проверка и концесионерът няма нарушения – плаща си в срок концесионните такси, а процесът на добив е съобразен със закона, коментира заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

„От МОСВ получихме тяхното становище, че има съставени актове, свързани със запрашаване на района, което е в тяхната компетентност”, допълни заместник-министърът. Той обясни, че за изминалата година концесионната такса е около 300 000 лева, половината от коит влизат в общината, на територията на която е разположена концесията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.