До 10 пъти са се увеличили злокачествените тумори на кожата

Доц. д-р Илко Бакърджиев

Има бум на злокачествените заболявания на кожата и случаите на злокачествени тумори са се увеличи 5-6 до 10 пъти в сравнение с преди 10 -15 години. Това е заради неспазване на профилактиката в ранна възраст и старите схващания, че стоенето на слънце по 12 часа гарантира едно прекрасно зраде на децата, каза доц. д-р Илко Бакърджиев от Курортна поликлина и ръководител на катедра"Медицинска козметика" в МУ във Варна по време на Пролетните дерматологични дни, които се провеждат в комплекс "Слънчев ден".

Според него драстичното увеличение на злокачествените заболявания на кожата е и заради постигната им статистика с прогреса на съвременните диагностични методи, които преди десетилетие не бяха познати. За предстоящия летен сезон специалистите отново припомнят, че подходящото време за слънчеви бани е от 9 до 11 ч преди обяд и след 15-16 ч., когато слънчевите изригвания са по-малки. Използването на фотопротектори е вече необходимост и затова производството им стана една голяма индустрия, но контролът при тяхната регистрация е силно завишен. Хубаво е да се знае, че родните производители на слънчево защитни средства много се стараят не само да отговорят на европейските, но и на световните изисквания , по нищо не отстъпват на доказалите се марки и в същото време ги предлагат на далеч по-ниски цени, посочи доц. Бакърджиев. Според него постепенно отминава модата на солариумите, които са едни неконтролириуми светлинни източници от изкуствен произход. Не съм чувал да има някакъв контрол на живота на лампите на солариумите например, каза специалистът . Той предупреди, че с голямата миграция полово предаваните заболявания не са само сезонни, когато отпуските бяха планирани през лятото, а ехото от безразборен секс -през есента. Вирусните и бактериални инфекции са вече целогодишни.

Над 350 водещи специалисти в страната участват в Пролетните дерматологични дни с над 53 доклада, 5 симпозиума и един уъркошоп. Специален гост има от Франция, който запозна аудиторията с новостите при лечение на розацея, акне и тъмни петна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве