На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Станишев: БСП да очертае нов ляв план за България (обзор)

Президентът на ПЕС Сергей Станишев стартира в София кампания на европейските социалисти: „Европа на кръстопът – левият план за реформи“.

Той представи пред гостите, уважили събитието, Програмата за прогресивни реформи на ПЕС, резултатите от срещата на левите премиери в Париж и Европейския план за младежта.

Програмата за прогресивни реформи развенчава 6-те неолиберални мита, че: ограниченията са изход от кризата; не можем да си позволим социална държава; с икономическия растеж, благосъстоянието автоматично ще стигне до всеки европеец; ниските разходи за труд са условие за конкурентноспособност; финансовите пазари са достатъчно регулирани; Европа е фискално дисциплинирана и има нужда от дерегулиран пазар.

Програмата за прогресивни реформи е продукт на едногодишната работа на организациите на партията, ръботните групи към нея и на партиите-членки. С този документ ПЕС представя своята визия за: създаване на растеж чрез инвестиции, в това число публични; създаване на устойчивост в растежа; не разширяване, а засилване на европейския социален модел; създаване на качествени работни места и утвърждаване на равните шансове.

Програмата за прогресивни реформи не дава конкретни решения за всяка отделна държава, но задава матрица, ясен модел и вътрешен баланс на политиките. На тази основа левите партии в Испания и Португалия разработиха своите предизборни програми.

По инициатива на президента на ПЕС на 12 март в Париж се проведе стратегическа среща на левите премиери. Домакин бе френският президент Франсоа Оланд. „В Париж ние дадохме ясна заявка: ПЕС е голямо политическо семейство, с обща визия и политическа воля за промяна“, обобщи резултатите Станишев.

„Сложихме началото на процес, който ще продължи в Рим и Берлин и аз вярвам, че на всяка среща ще правим следвата стъпка към очертаването на нашата визия за Европа.“, заключи лидерът на европейската левица.

Европейският план за младежта

„Доволен съм, че Европейският план за младежта получи категоричната подкрепа на левите премиери, което е първото условие за успех.“

Целта на Плана е да предлага решения на проблемите на младото поколение. Това е битка за умовете и сърцата на младите хора и за бъдещето на ЕС.“

Станишев посочи, че Планът има четири стълба: продължаване и разширяване на Младежката гаранция – до 20 млрд. лв. до 2020 г. и увеличаване на възрастта до 30 години. Вторият стълб е образование – разширяване на програмата „Еразъм+“ за средните училища и техникумите. Третият стълб е ориентиран към културата и въвеждането на Младежка карта за достъп до културния обмен. Не на последно място е Детската гаранция като инструмент за грижа за храненето, отглеждането и здравеопазването на децата. Прегледът на Многогодишната финансова рамка е единият от възможните източници на финансиране на Плана.

„Предстои политическа кампания и битка с институциите, за да се приеме този План, но аз съм убеден, че ще успеем да го реализираме.“, категоричен бе Станишев.

„За мен е от особено значение, че първата публична дискусия за новия план в Европа е тук, в България. Искам моята страна активно да участва в дискусията за Европа. Искам БСП, българската левица, създадена преди 125 години, която има своето международно признание, да стане алтернатива на сегашното статукво и да очертае нов ляв план за България“, завърши изказването си Станишев.

Специално за срещата-разговор в България пристигна Джакомо Филибек – заместник-генерален секретар на ПЕС. „Трябва да страхуваме не от различните, а от безразличните.“, заяви той по повод разговора за бъдещето на Европа.

„Станишев започна един стратегически разговор в ПЕС, сред нашите депутати, комисари и премиери. Резултатът е: обща политическа воля за промяна и нашият ляв план за реформи. Той направи ясна заявка за лидерство на лявото в Европа и това беше единодушно подкрепено от всички“, коментира Джакомо Филибек инициативата на лидера на евросоциалистите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.