Апелативният съд измени присъда от условна на ефективна: Каналджия две години зад решетките

Апелативният съд в Бургас наложи ефективна присъда на мъж, който се опитал да подкупи граничар, за да го накара да пропусне група бежанци.

Наказанието на подсъдимия Емил Емилов от Ямболския съд е условно - три години и глоба от 4 000 лв. Апелативните магистрати в морския град обаче взеха решение за ефективна присъда, която дефакто е първа по рода си, що се отнася до наказание, свързано с мигранти в района.

Инцидентът е станал на кръстовище, между път от село Стефан Караджово, община Болярово, за Ямбол и път за село Денница, община Болярово. Емилов предложил 2000 лева /сто банкноти с номинал от по 20 лева всяка/ на граничар, за да си затвори очите и да пропусне група от 12 бежанци, които Емилов предвождал.

"Като отчете конкретният, сравнително висок размер на предложения и даден подкуп, както и че е направен опит за корумпиране на полицай със специални охранителни функции, в момент на тежък миграционен натиск не само към България, но и към всички държави - членки на ЕС, Апелативният съд намира въззивния протест за основателен, поради което присъдата следва да бъде изменена", съобщи Деница Вълкова, председател на Апелативен съд Бургас.

Според решението на апелативните съдии, наказанието лишаване от свобода става ефективно и в размер на две години. Глобата за Емилов ще е 2 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право