Елена Йончева отговори негативно на всички въпроси от Делян Добрев

Студът вае ледени скулптури в Чикаго

Жители на Бургас излизат на протест срещу системното замърсяване на въздуха

Доброволци помагаха в гасенето на пламнал навес в Свищовско Спасена е съседна сграда от пламъците

Социалният министър: Бизнесът е недоволен от повишаването на минималната работна заплата

Протест на ученици, учители и родители в Сливен в защита на училище

Гърция и Македония започват нов кръг от преговорите относно спора за името

Отбелязваме Антоновден

Биткойнът се срина с 25 на сто на азиатските пазари

Чавушоглу: Турция може да разшири военната си операция в Северна Сирия

Папа Франциск поиска прошка за извършените от католически духовници посегателства срещу деца

Косовският премиер призова да не се използва убийството на Оливер Иванович за политически цели

Доклад на „Фрийдъм хаус“: България е свободна страна, но медиите й – само донякъде

Тръмп е в отлично здраве, заяви лекарят на Белия дом

Около 1400 мигранти бяха спасени в Средиземно море

Турция дава гражданство и избирателни права на бежанците

Турция реши да направи сирийските бежанци пълноправни граждани на държавата, предаде БГНЕС. На всяка община ще се отпускат различни бюджети, в зависимост от броя на бежанците в нея. Към момента общините с най-големи бюджети ще бъдат югоизточните провинции Шанлъурфа и Газиантеп.

„Приходите на провинции като Шанлъурфа, Мардин, Газиантеп и Хатай ще се увеличат според броя на бежанците, търсещи убежище. Тези хора ще бъдат включени в съществуващата популация и ще се интегрират. Ако по официални данни броят на сирийците е 500 000 души, към този на местното население ще бъдат добавени всички тези хора, а за тях Общинската банка ще осигури дял в бюджета“, обясни зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Ахмет Ешреф Факъбаба пред CNN Turk.

Според него тепърва предстои по-строг контрол в плановете за развитие на общините и ако сега все още те изпитват дискомфорт, това ще се промени след новото зониране, но само при пълна прозрачност. Ако общините не се справят с услугите, като сметосъбирането например, тогава държавата ще ги подпомага, но първо трябва да се сформира комисия, проблемът да се отстрани и тогава, ако са похарчени 10 лири, Общинската банка ги осигурява, увери Факъбаба.

На турско гражданство обаче ще могат да разчитат само онези бежанци от Сирия и Ирак, които през април 2011 г. са пристигнали в страната. Според правителствен доклад те ще бъдат заселени в югоизточните провинции и ще балансират кюрдското местно население.

В момента над 2 720 000 са сирийците в Турция, новородените им бебета надхвърлят 152 000, 170 000 са иракчаните, а ако добавим 1 млн. нелегални мигранти, които ще бъдат върнати от Гърция, броят ще доближи 4 млн. души. Според изявление на вицепремиера Ялчън Акдоган от 10 март т.г. сирийските бежанци на територията на Турция са 2 733 784 души, от тях във временните 26 центрове за настаняване се намират 282 815 души.

Първите бежански потоци от Сирия пристигнаха на 29 април 2011 г. Сега те получават правото на турско гражданство, както и това да гласуват. Депутатът от Народно-републиканската партия Ердоан Топрак предупреди, че проблемът с новите избиратели ще избухне през 2019 г., когато ще се проведат 3 избора и електоралният баланс ще се преобърне.

„В случай на едни предсрочни избори 400-500 000 нови граждани ще имат правото да гласуват. Политическата сцена ще се промени чувствително в югоизточните и въобще в пограничните райони, където се намират бежанците. Например в град Килис, където местното население наброява 90 000 души и сирийските бежанци са 120 000, на местни избори става възможно да бъде избран кмет от сирийската общност, а на избори за парламент – депутат от сирийски произход. И това ще провокира сериозен дебат. На дневен ред ще дойде въпросът за представителството на сирийците в турския парламент“, коментира опозиционният депутат Топрак.

Според него действително югоизточните и източните райони край границата със Сирия са най-подходящите за адаптацията на бежанците заради близостта на културата, езика, начина на живот и т.н. Това обаче поставя под въпрос очаквания баланс при кюрдското население и демографската структура, тъй като към него ще се прибавят сирийци, иракчани и араби.

Президентът Реджеп Ердоган обещава само за една година целият Югоизток да бъде построен отново и със средства от държавната агенция по строителството TOKI да се изградят жилищни комплекси и инфраструктура, допълва още Топрак. Той обаче изразява съмнение, че обръщането на демографската структура на районите с местно кюрдско население цели именно неговото претопяване в масата от бежанци, които ще се окажат турски граждани с равни права и това ще е резултатът от стратегията на управляващата ПСР.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.