Папата смекчи виждането на църквата за хората, живеещи без брак, но остана непреклонен за гей браковете

Папа Франциск смекчи виждането на Католическата църква по отношение на хората, които живеят без брак и разведените, които се женят отново, предаде БНР. Според него двойките, които живеят заедно трябва да бъдат "приети и напътствани с търпение и дискретност". Сключителите повече от един брак пък не трябва да бъдат отлъчвани от църквата и не трябва да бъдат третирани като такива. Това се казва в нови указания на Католическа църква, посветени на семейството, които бяха публикувани днес.

В тях се обяснява и че има много причини, поради които двойките не сключват брак пред свещеник. Това понякога е мотивирано от културни различия или сложна ситуация, или пък от бедност.

По въпроса за хомосексуализма обаче папата запазва досегашната позиция на Светия престол. Според него няма основание еднополовите съюзи да бъдат смятани за подобни или поне малко аналогични "на Божия план за брака и семейството".

Това е разочароващо за поддръжниците на промяната, които се надяваха папата да внесе изменения по въпроса. Въпреки това дългият 260 страници документ, озаглавен "Радостта от любовта", изразява несъгласие с "всеки знак на несправедлива дискриминация" на базата на сексуалната ориентация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят