Силната музика предразполага към нездравословно хранене

Аудиенцията на Бойко Борисов при папа Франциск в снимки

САЩ прехвърлят стотици танкове и бронирани машини в Източна Европа

Рок версия на „Шушана“ набира популарност в социалните мрежи

Общинските дружества в Търново реализирали печалба от общо 49 000 лева Данните за първото тримесечие на годината ще се обсъждат на сесия на Общинския съвет

Мъж заблудил трима, че ще им продаде коли и взел капаро

Зам.-министър Вергиния Кръстева: Предизвикателствата пред земеделието и селските райони изискват решения, базирани на научни изследвания

Големите земеподобни планети са приспособени за по-дълъг живот

ЕК предлага нови правила за акцизите върху алкохола

Папа Франциск прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България (СНИМКИ)

​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Холандия и Австралия ще търсят отговорност от Русия за свалянето на полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г.

Кола с българска регистрация ударила умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел

Първите стъпки към радостта и успеха начертаха за абитуриентите в Лом

Арестуваваха турски рапър за “подстрекаване към употреба на наркотици”

Документите преди пациента според нови изисквания на МЗ

Хаос цари в болниците заради нова софтуерна система за поддръжка на администрацията, която е въведена от началото на април. Заради промени в изискванията на здравното министерство медицинският персонал в много лечебници у нас е принуден да отделя повече време за документация и бумаги вместо за пациентите, разказаха медици пред „Труд“.

С новите изисквания, които са повече от досегашните, и различни, в лечебниците е бъркотия, изцяло нови са бланките, амбулаторните листове, всичко, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. Тази документация обаче парадоксално не е налична и няма да бъде преди средата на април. Един от проблемите, които произтичат от това, е, че към момента болниците не могат да изпращат отчети за дейността си към НЗОК, обясни д-р Емил Райнов от БСП – Лява България. Друг проблем може да е опасността НЗОК да не признае неправилно описани пътеки и да не ги изплати за съответното отделение.

Заради огромния обем бумащина няма как да не се допуснат грешки, заради които касата да откаже да плати дадена пътека, обясниха от общинската болницата в гр. Левски. Има например изцяло нови кодове, въведени от април за описване на заболявания и изследвания, които НЗОК плаща – те вече са осем вместо досегашните четири.

Няколко минути отнема да се настани пациент в отделение, да му се вземе кръв и да му се включи система, но около час след това се оформят документите му според новите сбъркани изисквания, коментираха медици. В много от малките лечебници като тази в община Левски всяко неплащане от страна на НЗОК може да е критично заради недостатъчния бюджет.

Не сме наясно как точно ще се отчитаме на касата, как ще заработят новата система за отпечатъци и новият софтуер без налични все още образци на документи, всичко това е издевателство над болниците, категоричен е д-р Тотев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.