Документите преди пациента според нови изисквания на МЗ

Хаос цари в болниците заради нова софтуерна система за поддръжка на администрацията, която е въведена от началото на април. Заради промени в изискванията на здравното министерство медицинският персонал в много лечебници у нас е принуден да отделя повече време за документация и бумаги вместо за пациентите, разказаха медици пред „Труд“.

С новите изисквания, които са повече от досегашните, и различни, в лечебниците е бъркотия, изцяло нови са бланките, амбулаторните листове, всичко, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. Тази документация обаче парадоксално не е налична и няма да бъде преди средата на април. Един от проблемите, които произтичат от това, е, че към момента болниците не могат да изпращат отчети за дейността си към НЗОК, обясни д-р Емил Райнов от БСП - Лява България. Друг проблем може да е опасността НЗОК да не признае неправилно описани пътеки и да не ги изплати за съответното отделение.

Заради огромния обем бумащина няма как да не се допуснат грешки, заради които касата да откаже да плати дадена пътека, обясниха от общинската болницата в гр. Левски. Има например изцяло нови кодове, въведени от април за описване на заболявания и изследвания, които НЗОК плаща - те вече са осем вместо досегашните четири.

Няколко минути отнема да се настани пациент в отделение, да му се вземе кръв и да му се включи система, но около час след това се оформят документите му според новите сбъркани изисквания, коментираха медици. В много от малките лечебници като тази в община Левски всяко неплащане от страна на НЗОК може да е критично заради недостатъчния бюджет.

Не сме наясно как точно ще се отчитаме на касата, как ще заработят новата система за отпечатъци и новият софтуер без налични все още образци на документи, всичко това е издевателство над болниците, категоричен е д-р Тотев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве